25
Thu, Apr

Planinarenje

Katarin Destivel je poznata penjačica, planinarka i alpska skijašica.

Katarin Destivel je poznata penjačica, planinarka i alpska skijašica.

002 CatherineDestivelle

Ono što Destivel čini tako nevjerovatnom – osim njenog nevjerovatnog životopisa u penjanju – jeste višestruka talentovanost; bila je u mogućnosti da bude jedna od najboljih penjačica svoje generacije, dok je istovremeno pratila vrhunske alpske uspone i takmičila se u skijaškim planinarskim disciplinama. Poznata po izjavi „Uvjek slijedim svoje instinkte i rijetko me iznevjere" Katarin je danas postala simbol pomjeranja granica u alpinizmu.

Katarin Destivel je rođena i odrasla u Parizu a sa penjanjem se upoznala u mladosti u Foret de Fontainebleau na periferiji grada. Do svoje 15. godine mogla je da se penje na najtvrđe stijene. Sa 17 godina provodila je vikende penjući se na najviše vrhove Alpa. Oko 20. godine se skrasila sa karijerom fizioterapeuta, ali se poslije pet godina pokazalo da je planina previše privlači i počela je da se takmiči na međunarodnim takmičenjima u penjanju. Od 1985. do 1988. važila je za najbolju svjetsku penjačicu. Godine 1990. vratila se u planinarenje nizom neverovatnih uspona, uključujući solo zimske uspone na tri najlegendarnija alpska zida – Eiger, Grandes Jorasses i Matterhorn – što je čini jednom od najizvanrednijih ženskih penjačica svih vremena.

 

001 CatherineDestivelleDestivel je bila prva žena koja je uspostavila ocjene 7c+ i 8a+ u alpinizmu, zajedno sa jednom od prvih žena koje su se popele na ocjene 7a, 7b+ i 8a. Pored njenih dostignuća u crvenoj tački, ona ima cio život vrijedan penjanja na velike zidove, uključujući solo uspon na Đavolje kule i sopstvenu rutu uz sjevernu stranu Ajgera.

Pored toga, Destivelle je pomjerila granice alpinizma na nove nivoe. Ima uspone na dva vrha od 8.000 metara, uključujući Anapurnu (najsmrtonosniju planinu na svetu). Pravila je društvo sa čuvenim alpinistom Džefom Louom, dostigavši sa njim 5.800 na neispenjanom grebenu Latoka 1 pre nego što je bila primorana da se okrene (ta ruta je ostala nezavršena do danas.)

 

005 CatherineDestivelleKao penjač po stenama, i kao svestrani planinar i atletičarka na otvorenom, Katerin Destivel je jedna od najvećih svih vremena.

Među legendarne uspone Destivel izdvajaju se:

- Godine 1990. slobodno se popela na Bezimeni toranj u Pakistanu i solo se popela na Bonatijev stub na Les Drusu. U junu 1991. otvorila je novu rutu uz čuvenu zapadnu stijenu Drusa, tokom izuzetnog 11-dnevnog solo penjanja.

004 CatherineDestivelle- 10. marta 1992. trebalo joj je 17 sati da solira na sjevernoj stijeni Ajgera (3970 metara), u Bernskom Oberlandu, mitskom stjenovitom gorostasu, koji se smatra najfatalnijim na Alpima. Iste godine je pokušala da osvoji ogroman Latok u Pakistanu. Godine 1993. postigla je zimski solo uspon na sjeverno lice Grandes Jorasses, i pokušala je uspon na Zapadnom stubu Makalua u Nepalu. Godine 1994. solirala je zimi na ruti Bonatti na sjevernoj stijeni Materhorna.

- Godine 1995. popela se na jugozapadnu stijenu Šišapangme u Tibetu i pokušala je uspon na južnoj stijeni Anapurne. 1996. godina je bila prekid u njenoj aktivnosti, zbog nesreće na Antarktiku, ali se vrlo brzo oporavila.

- Početkom ljeta 1999. Katarin se popela na Direktnu sjevernu stijenu Cima Grande di Lavaredo u italijanskim Dolomitima. Katarin je ponovo bila prva žena za ovaj solo uspon za koji joj je trebalo 2 dana.

Nemate pravo da postavite komentar