19
Fri, Apr

U svijetu

Jakutsk je glavni grad Sahe u Rusiji, koji se nalazi oko 450 km južno od Arktičkog kruga.

Jakutsk je glavni grad Sahe u Rusiji, koji se nalazi oko 450 km južno od Arktičkog kruga.

001 jakutsk

Podstaknut rudarskom industrijom, Jakutsk je postao jedan od najbrže rastućih regionalnih gradova u Rusiji, sa populacijom od 355.443 stanovnika prema popisu 2021. godine.

Jakutsk — gdje je prosječna godišnja temperatura -8,0 °C, zimske visoke temperature su konstantno ispod -20 °C, a rekordno niska temperatura iznosila -64,4 °C, je najhladniji grad na svijetu. Jakutsk je i najveći grad koji se nalazi u kontinuiranom permafrostu; jedini drugi veliki grad je Norilsk, takođe u Sibiru. Jakutsk se nalazi u centralnoj Jakutskoj niziji i glavna je luka na rijeci Leni. Opslužuju ga aerodrom Jakutsk, kao i manji aerodrom Magan.

Grad su osnovali Kozaci 1632. godine i prvobitno se zvao ili tvrđava Lenski ili Jakutska tvrđava. Prva verzija toponima nastala je od hidronima "Lena", druga, iz "Jakutije", na kraju je postala glavna u upotrebi. Godine 1708. dobio je status grada Jakutska.

002 jakutskO životu u Jakutsku pisao je fotograf Nacionalne Geografije Stiv Iuncker koji je 2018 godine posjetio najhladniji grad na svijetu u sklopu svog projekta fotografisanja najekstremnijih gradova na planeti.

„Nijedno drugo mjesto na Zemlji ne doživljava ovu temperaturu“, kaže Iuncker.

Među ekstremnim gradovima, ovaj je bio posebno izazovan za snimanje : „Sve je led, magla i sjenke“ koje zamagljuju vidike i znamenitosti. Kada se odvažio da izađe napolje na hladnoću, mraz je istog trenutka prekrio njegovu kameru, a njeni mehanizmi su se zamrzli i zaustavili.

Iuncker kaže da njegov foto projekat istražuje ovo pitanje: da li ekstremna okruženja izazivaju ekstremne emocije ili ponašanja kod stanovnika? Ne u Jakutsku, izgleda. Često je previše hladno da bi letjeli avioni ili da bi usevi mogli rasti. Pijace poput ove u Jakutsku možda nemaju svježe povrće, kaže Iuncker - ali imaju veoma svježu, veoma hladnu ribu „uređenu kao buket cvijeća“.

Nemate pravo da postavite komentar