25
Thu, Jul

Priroda

 

Crna Gora je zemlja zanimljivih istorijskih događaja i nestvarnih prirodnih ljepota. 

 

Crna Gora je zemlja zanimljivih istorijskih događaja i nestvarnih prirodnih ljepota. 

cj2U našoj zemlji nalazi se najduža plaža na Jadranu (Velika plaža, Ulcinj), jedan od najposjećenijih hrišćanskih svetilišta u svijetu (manastir Ostrog), najviši mauzolej na svijetu (Njegošev, Lovćen), kao i najjužniji fjord (Bokokotorski).

Najviše padavina u Evropi ima mjestašce u našoj zemlji (Crkvice), najviši željeznički most u Evropi je na našem sjeveru (Most na Maloj rijeci), a jedno od najstarijih stabala masline živi na našem jugu (Stara maslina, 2000 godina, Bar).

Imamo i najneprohodniji kanjon na svijetu (Nevidio) i katedralu 69 godina stariju od pariškog Notr Dama (Sveti Tripun, Kotor).

Zanimljivih priča o Crnoj Gori (i iz Crne Gore), nikada dosta. Danas ćemo se baviti kratkim pričama o crnogorskim predjelima koje su odgovarajuće za rubriku “Da li ste znali”:

100050389Crna poda – rezervat prirode koji je karakterističan po stablima crnog bora, visine do 50m, koji odolijevaju vremenu punih 450 godina.

18 ledničkih jezera – nalaze se na Durmitoru i u narodu se nazivaju ,,gorske oči“. Svako ima svoju legendu, jedinstveni biodiverzitet, morfologiju, starost, geografski položaj. U njihovim vodama se kao u najljepšim ogledalima oslikavaju i umnožavaju okolni vrhovi. Najveće je Crno jezero.

Kanjon rijeke Tare – najdublji kanjon u u Evropi, a drugi u svijetu poslije Kolorada. Kanjon je dužine 80 km, a najveća dubina je 1300 m. Obrastao je bujnom vegetacijom, dok mu brojni vodopadi i pećine daju posebnu ljepotu. Kanjon rijeke Tare sa NP Durmitor je 1980. uvršten na UNESCO-vu listu Svjetske prirodne i kulturne baštine.

KANJON TARABiogradska prašuma – sačuvana prašuma sa stablima starim više od četiri stotine godina i visokim više od 45 m, jedna je od tri očuvane prašume u Evropi. U srcu prašume nalazi se Biogradsko jezero, jedno od najljepših jezera NP.

Lovcen2

Osmatračnica u NP Biogradska gora – osmatračnica visoka 22 m, napravljena od drveta, sa kapacitetom do 15 osoba, jedina je ovakva osmatračnica u regionu. Sa njene platforme uživaćete u predivnom pogledu na jednu od posljednjih prašuma Starog kontinenta.

Sremuš ili divlji luk – biljka čijim konzumiranjem mladih listova u vidu salate, unosimo ogromnu količinu vitamina u organizam. Zakoračivši tokom proljećnih mjeseci u NP Biogradska gora, uvidjećete ogromne livade ove dekorativne i izuzetno ljekovite biljke.

OBICNI PUHObični puh – životinja koju ćete često sresti u NP Biogradska gora, oblikom tijela podsjeća na manju vjevericu, smatra se štetočinom, jer uništava voće. Međutim, nekada se smatrala korisnom. U antičko Rimu, puhovi su bili uzgajani radi korišćenja u ishrani ljudi. I danas se ove životinje čupavog repa, malih očiju, okruglih i velikih ušiju smatraju poslasticom u Sloveniji.

Kudravi pelikan – najteža ptica letačica i najveća plovuša, pa još i „nesit“. Tako ga zovu jer može da pojede mnogo ribe dnevno, a u kesi ispod kljuna može da mu stane oko 5 kg ribe. Skadarsko jezero je najzapadnije gnijezdilište kudravog pelikana i jedino u Crnoj Gori. Gnijezdi se isključivo na lokalitetu Pančevo oko, koji je prirodni rezervat ptica.

lzBodonja – jedina riba u jezeru koja polaže jaja u gnijezdo koje pravi isključivo mužjak na podvodnim biljkama, i ljubomorno ga čuva.

Oka – oka, vrulje ili virovi su podzemni izvori, kojih ima oko 30 u Skadarskom jezeru. Zanimljivo je da su oka 

kriptodepresije tj. svojom dubinom dosežu znatno ispod nivoa mora (neka i do 80 m). U njima je voda čista, pitka, stalno cirkuliše i ima istu temperaturu, što je jako povoljno za neke organizme. Zimi se u ovim izvorima sakuplja veliki broj riba npr. u oku Karuč i do 30 tona ribe tokom zimskih mjeseci.

Grmožur – ili ,,Crnogorski Alkatraz“ je malo ostrvo u Skadarskom jezeru na kome je bilo podignuto utvrđenje koje su Turci koristili za odbranu Skadra. U vrijeme kralja Nikole bilo je pretvoreno u zatvor za političke protivnike. Danas ovo ostrvo naseljavaju samo ptice.

skadarsko jezeroLovćenski zvončić – raste samo na jednom lokalitetu na južnim padinama Štirovnika, i nigdje više u svijetu. Prelijepi ljubičasti cvjetovi lovćenskog zvončića, kao nježni jastučići prekrivaju gole stijene i obrastaju kamenjar. Zbog značaja u ukupnoj flori Crne Gore zakonom je zaštićena kao rijetka endemična vrsta.

Lovćenska flora – floru lovćenskog masiva čini 1300 biljnih vrsta, što čini 1/3 ukupne flore Crne Gore, među kojima je veliki broj endema užeg i šireg rasprostranjenja, rijetkih biljaka, ljekovitog i aromatičnog, medonosnog i dekorativnog bilja.

NP BIOGRADSKA GORA

Karijatide – u predvorju Njegoševog mauzoleja stoje dvije karijatide koje predstavljaju Njegoševu majku i sestru, isklesane u crnom mermeru, teške po 7,5 t, visoke oko 4,5 m, koje simbolično čuvaju kriptu i ispred nje Njegoševu granitnu figuru, tešku 28 t.

Lovcen2

Jezero – jedino jezero na Lovćenu i jedan je od centara biodiverziteta herpetofaune Evrope (herpetološki rezervat). Jezero pod Jezerskim vrhom je prostor sa jedinstvenom herpetofaunom, sa endemima i reliktima različitih geoloških perioda i različitim stepenima endemizma. Stanište je populacija endemičnih vrsta malog i glavatog mrmoljka, žutog mukača.

Feniks-biljka – nježna Ramonda serbica, zakonom zaštićena cvjetnica koja raste na padinama Rumije, iako osušena može da oživi sa prvim kišama.

Treba i napomenuti da je Crna Gora zemlja uvrštena u TOP destinacije na svijetu i da se tu nalazi već nekoliko godina.

Iz teksta se da zaključiti da turistima zaista imamo šta ponuditi.

CdM

 

Nemate pravo da postavite komentar