20
Thu, Jun

10 naj

Predstavljamo vam10 Najljepših nacionalnih parkova na svijetu:

Predstavljamo vam10 Najljepših nacionalnih parkova na svijetu:

1. Kakadu, Australija

1 1

Nacionalni park Kakadu nalazi se 171 km istočno od grada Darwina, u australskoj pokrajini Sjeverna Teritorija. Pokriva skoro 20.000 kvadratnih kilometara jedinstvene prirodne ljepote i izuzetnog biodiverziteta.

On je, takođe, bogata kulturološka lokacija, na čijem području su Aboridžini živjeli preko 40.000 godina. Ovaj park nastanjuje 1.700 biljnih vrsta, 68 vrsta sisara, više od 120 vrsta gmizavaca, 280 vrsta ptica, 10.000 vrsta insekata i 25 vrsta žaba.Obilje divljači u ovom parku privlači mnoge posjetioce, koji cijene širok spektar flore i faune i uživaju u aktivnostima kao što su ribolov i posmatranje divljih životinja.

 

2. Kruger, Južna Afrika

3 1

National park Kruger, sa preko 2 miliona hektara divljine, najveći je rezervat divljih životinja u Africi. Obuhvatajući sjeverne južnoafričke provincije Limpopo i Mpumalanga, nudi rijetku priliku da se vidi svaka od “velikih pet” divljači - lav, afrički slon, bivo, leopard i nosorog.
Park je dom za 147 vrsta krupnih sisara, 517 vrsta ptica, 114 vrsta reptila, 33 vrste vodozemaca i 50 vrsta riba. Kruger spada među najatraktivnije parkove u svijetu za safari.

3. Grand Canyon, SAD

2 1Jedno od svjetskih čuda današnjice nalazi se u Arizoni, SAD. Njegova istorija datira milionima godina unazad. Nacionalni park Grand Canyon  dobio je ime po Velikom kanjonu, koji čini 1,5 km duboka i 445.8 km duga klisura, širine od 500 m do 30 km, koja se formirala erozijom rijeke Kolorado tokom 6 miliona godina. Park je osnovan u februaru 1919. godine, a obuhvata raznovrsne pejsaže, ravnice, šume, vodopade i pustinje.
Grand Canyon je dom za više od 1.000 biljnih vrsta, 76 vrsta sisara, 299 vrsta ptica, 41 vrstu reptila i vodozemaca i 16 vrsta riba. Indijanci su naseljavali region hiljadama godina a Pueblo narod ga je smatrao svetim mjestom. UNESKO je 1979. proglasio park svjetskom baštinom.

4. Banf , Kanada
4 1

Banf je najstariji kanadski nacionalni park, koji se prostire na površini od 6.641 kvadratnih kilometara. Njegov planinski teren obuhvata brojne glečere i ledena polja, jezera, kanjone, gustu četinarsku šumu, krečnjačke pećine i alpske pejsaže. Zbog svog terena, koji je savršen za zimske sportove, početkom 20. vijeka postao je interesantan za turiste.
Smješten na 110 km od Kalgarija, park je dobio ime po gradu Banf, koji je glavni privredni i kulturni centar Nacionalnog parka.
Ekološka zaštita i očuvanje parka postali su prioritet broj jedan od 1988, a 1984. Banf je proglašen mjestom UNESCO-ove svjetske baštine. U parku se nalazi obilje divljači, kao što su grizliji, crni medvjedi, kuguari, risovi, vukovi, žderavci, losovi, jeleni i drugi.

5. Fiordland, Novi Zeland

5

Pokrivajući površinu od 1,2 miliona hektara, Nacionalni park Fiordland se nalazi na jugozapadnom uglu Južnog ostrva, većem od dva glavna ostrva Novog Zelanda. Osnovan je 1952, a svjetskom baštinom Ujedinjene Nacije su ga proglasile 1986. godine. Njegovi najupečatljiviji fjordovi su Milford Sound, Doubtful Sound i Dusky Sound, formirani tokom perioda od 100.000 godina. Svijet dvljih životinja u Fiordlandu obuhvata delfine, foke i ptice. Najistaknutije vrste ptica su rijetke ptice, poput papagaja „kakapo“ – neletača, i ptice koja se zove „takahe“.
Park ima 500 kilometra mreže pješačkih staza i popularna je destinacija za mnoge planinare.

6. Yellowstone, SAD

6

Noseći titulu prvog nacionalnog parka u svijetu, Jelouston se proteže na preko 8,983 km2 površine u američkim državama Vajoming, Montana i Ajdaho. Ovo područje su 11.000 godina naseljavali Indijanci. Danas njegova jedinstvena kombinacija gejzira i vrućih izvora, jezera, kanjona, rijeka, planinskih vijenaca i raznih divljači privlači mnoge posjetioce i istraživače.
Osnovan 1872. godine, park ima istaknute znamenitosti, kao što su gejzir Old Faithful, Veliki kanjon Yellowstone, Hayden Valley, Mammoth Hot Springs, Yellowstone jezero i Norris Geyser Basin. Park je dom 60 vrsta sisara, brojnih vrsta ptica, riba, gmizavaca, kao i 1.700 vrsta drveća. Idealan je za kampovanje, planinarenje, ribolov, posmatranje divljači, plovidbu, itd.

7. Great Smoky Mountains, SAD

7

Istorija Nacionalnog parka Great Smoky Mountains počinje od praistorijskih paleo-Indijanaca, tako da park danas čuva bogato kulturno i istorijsko nasljeđe. Pokriva 800 kvadratnih milja na Južnim Appalachian planinama, a skoro 80% površine parka sastoji se od listopadnih šuma. Region je dom bogate raznolikosti živog svijeta i ekosistema, a posjetiocima nudi lijep planinski pejsaž sa panoramskim pogledom, planinskim potocima i šumama.
Park nastanjuje 66 vrsta sisara, 200 vrsta ptica, 50 vrsta riba, 80 vrsta gmizavaca i vodozemaca. Nacionalni park (prevesti naziv parka?) Great Smoky Mountains takođe je poznat i kao „nacionalni park divljeg cvijeća“, sa 1.400 vrsta cvjetnih biljaka, kao i preko 4.000 vrsta biljaka koje ne cvjetaju. Sa preko 800 km staza, park je popularna destinacija među planinarima. Najposjećenije oblasti za pješačenje su Mount Le Conte and Alum Cave Trail. Park nudi i mogućnost za kampovanje i ribolov. Proglašen je od UNESCO-a mjestom svetske baštine.

8. District Lake, Engleska

8

Najveći  nacionalni park Engleske obuhvata površinu od 2.292 kvadratnih kilometara i nalazi se na sjeverozapadu zemlje. Njegova jezera i preko dvije stotine padina (planine ili brda) čine fantastične pejsaže formirane erozijom. Mreža staza i puteva privlači mnoge posjetioce - ljubitelje duge tradicije rekreativnog pješačenja, među kojima su bili i čuveni pjesnici i pisci Wordsworth, Coleridge i De Quincey.
Park je najposjećenije mjesto u planinskom regionu Lakeland, poznatom po svojim jezerima. Obuhvata najveće englesko jezero, Windermere, i najvišu englesku planinu, sa vrhom Scafell Pike koji doseže visinu od 978 metara. Lake District region je proglašen nacionalnim parkom 1951. godine, kako bi se zaštitila njegova prirodna ljepota, a od tada je turistička industrija glavni faktor njegovog razvoja. Park posjeti oko 15,8 miliona posjetilaca godišnje.

9. Sagarmatha, Nepal

9

Ime Nacionalnog parka Sagarmatha potiče od sanskritske riječi „nebo“ i „čelo“, što je nepalski naziv za Mont Everest, čija južna polovina pripada ovom nacionalnom parku. Cio park se nalazi iznad 3000 metara nadmorske visine. Naseljava ga više od 118 vrsta ptica, 26 vrsta leptira i mnoštvo rijetkih životinjskih vrsta, kao što su snježni leopard, mala panda i mošusni jelen.
Kulturno nasleđe ovog parka se čuva u manastirima Namche i Pangboche, kao i na svetom mjestu Thyangboche. Centralni dio parka se nalazi na Mendalphu, u selu Namche Bazaar, koji je glavni trgovački centar  Khumbu regiona. Nacionalni park Sagarmatha je osnovan u julu 1976, a upisan na Listu svetske baštine 1979. godine.

10. Tikal, Gvatemala

10

Osnovan u maju 1955, Nacionalni park Tikal u Gvatemali jedan je od glavnih arheoloških nalazišta civilizacije Maja, koji je, od 6. vijeka prije nove ere do 10. vijeka nove ere, naseljavalo 90.000 Maja Indijanaca. Tikal nije bio drevni naziv za ovo mjesto, ali je usvojen nakon njegovog otkrića 1840. godine. Njegova monumentalna arhitektura sastoji se od oko 3000 objekata, uključujući hramove i kraljevske palate, pa čini jedno od najvećih arheoloških nalazišta u svijetu.
Najistaknutije građevine ovog parka su The Great Plaza, The Central Acropolis, The Plaza of the Seven Temples, The Mundo Perdido. U parku se nalazi i oko 22.100 hektara prašume, što predstavlja najveću površinu tropskih prašuma, kako u Gvatemali tako i u Centralnoj Americi. Nacionalni park Tikal obuhvata površinu od 575,83 kvadratnih kilometara, a 1979. godine UNESCO ga je proglasio zaštićenom svjetskom baštinom.

Nemate pravo da postavite komentar