12
Fri, Apr

10 naj

1. Volcano surfing

volcano-surfing

Hiljade putnika uputi se svake godine do podnožja Cerro Negro planine u Nikaragvi kako bi učestvali u novoj sportskoj ludostii. Surferi, obučeni u zaštitna odela, sa stitnicima za koljena i kacigcigama, mogu, na svojim specijalno izgrađenm daskama, dostići brzinu do 80 km/h Od svog osnivanja, 2005. vulkan bording je privukao više od 10.000 učesnika.

2. Limbo Klizanje ( Limbo skating)

limbo-skating

Iako mnogi  mogu pomisliti da je nemoguće izvesti tako nešto, Limbo skating , ili rolanje ispod automobile,  je najnoviji hit u Indiji. Ovaj sport zahtijeva fleksibilnost, snagu i ravnotežu gimnastičara. Nezvanični rekord u Limbo skating drži čudo od djeteta Aniket Chindak. On je do sada je uspio  da se provuce ispod 57 automobila.

3. Train Surfing

trainsurfing

Obično ilegalni sport, surfovanje na vozovima, podrazumijeva da se vozač popenje na voz i "surfuje" na njegovom vrh. Naravno, ne trba reći da se u tom trenutku voz mora kretati. Ova praksa je izazvala ozbiljan problem u Južnoj Africi, gde su mnogi mladi ljudi poginuli ili su povrijedjeni pokušavajući da izvdu ovu vratolomiju. "Sport" je popularizovan 1980-ih u Nemačkoj, pod nazivom "S-Bahn Surfing". Ubrzo je ovaj fenomen zaboravljen, ali je 2005. ponovo oživio  zahvaljujući njemačkoj bandi iz Frankfurta. Vođa ove ekipe koji sebe naziva "Jahač vozova" uspješno je  surfovao na InterCityExpress-u,  najbržem vozu u Njemačkoj.

 

4. Crocodile bungee

BJ

Dosadila Vam je klasična varijanta bandži skokova? U tom slučaju možete da isprobate australijski “začinjeni” način: bandži skokovi u vodu punu zivih krokodila. Vjerovali ili ne, ova disciplina se uvrsila u listu ekstremnih “sportova”.

5. Cliff Diving

kliff

Dodajući novu dimenziju skakanju u vodu, Cliff Diving se definiše kao savršeni akrobatski skok u vodu sa visoke stijene ili litice.  Kako bi  iskusili uzbuđenje koje će pamtiti cijeli život , skakači , sa grubih stijena, poniru u teško dostupne vodene  površine.
Ovaj opasan sport potiče sa havajskog ostrva Lana'i i datira jos od 1770. Kahekili, tamošnji kralj, zahtevao je da njegovi podanici skaču sa visokih litica u vodu I to na noge i bez prskanja vode. Na taj način su  dokazivali svoju hrabrost i lojalnost. Danas, vjekovima kasnije, ova disciplina je prerasla u sport koji se odlikuje ogromnom hrabrošću, koncentracijom, uzbudjenjem i rizikom. 

6. Freestyle Powerisers Stilts

Powerisers Stilts

Ovo je inovativni ekstremni sport prilikom kojeg “sportista” nosi na svojim nogama sprave nastale “ukrštanjem”  niskih štula i pogo palica. Osnovna ideja je da sa pomenutim spravama radite razne vratolomije. 

7. Podvodni hokej (Underwater Hockey)

Underwater-Hockey-Play

Malo poznat sport, podvodni hokej je ono što neki ronioci vole da praktikuju tokom zimskih mjeseci, kada je voda napolju previše hladna za ronjenje. Sport je izmišljen u Velikoj Britaniji ‘50-ih godina, tako što su neki od  britanskih ronioca tražili način da održe dobru formu tokom zime.
Za igru se koristi samo oprema za ronjenje - i naravno štap, zaštitna maska i rukavice. Disanje je  važan faktor u ovoj igri, u smislu da igrači moraju da upravlja kiseonikom u svom tjielu. Igra se na dnu bazena pomoću paka težine preko jednog kilograma. Neke zemlje su čak formirale nacionalne timove koji učestvuju na svetskom prvenstvu.

8. AirKicking

air-kicking

U ovom čudnom ekstremnom sportu, ljudski katapult lansira pojedinca 8 metara kroz vazduh  sve do bazena ili jame sa pjenom..Učesnik sjedi u specijalno konstruisanom sjedištu na zadnjem kraju katapulta, i  3,2,1 ... Lansiranje!
Sam učesnik pokreće katapult pritiskom na dugme. Oko 60 litara vode pod pritiskom prolazi  kroz mlaznice ispod sedišta katapulta. Voda pod pritiskom (8 do 10 bara vazdušnog pritiska) lansira učesnika kroz vazduh do osvežavajućeg vode u bazenu.

9. Slacklining

Slacklining

Slacklining je sport koji koristi tvrdu  zategnutu tkaninu veznu za dvije udaljene tačke. On se razlikuje od hodanja po žici u tome što traka nije čvrsto zategnuta  već je dinamična, isteže se i poskakuje kao veliki lastiš. Dinamička priroda trake omogućava izvodjenje raznih trikova i vratolomija.

Christian Schou je postavio ginisov rekord za ovu dispiplinu, prešavši na traci norveški fjord u Kjerag-u, na visini od oko 1000 metara – što predstavlja visinu tri puta veću od Ajfelove Kule u Parizu.

10. Zorbing Ball

Zorb-Ball

Zorbing je relativno novi rekreacijski sport koji se sastoji od valjanja nizbrdo u zorbu napravljenom od transparentne fleksibilne plastike. Zorb je dvostruko podijeljen (jednom loptom unutar druge i slojem vazduha između njih) . Nakon što se počne vrtjeti,učesnik koji je unutra doživi neponovljivo iskustvo. Zorb dostiže brzinu do 50 km/h. Obično se zorbuje na travnatom brdu sa završetkom na ravnici. Kao i mnogi drugi ekstremni sportovi, kao što je bungee jumping, i zorbing je nastao na Novom Zelandu

 

Nemate pravo da postavite komentar