21
Fri, Jun

Planinarenje

 1Planinarenje - nekad i sad

Sedam planinara, obučenih kao planinari u 19. vijeku, pokušalo je da skrene pažnju na promjene u planinarenju, kao i na samim Alpima, u poslednjih 150 godina

Pomisao na to da se obučete kao što se u 19. vijeku oblačila engleska gospoda i da se tako popnete na švajcarske Alpe možda izgleda apsurdno, ali upravo je to ono što je uradila grupa britanskih i švajcarskih planinara prije par godina.

Oni su se odrekli nepromočivih jakni, vunenih kapa i vodootpornih pantalona i obukli jakne od tvida, šešire i pumparice, zajedno sa tregerima i leptir mašnama.

2Sedam planinara je pokušalo da skrene pažnju na promjene u planinarenju, kao i na samim Alpima, u poslednjih 150 godina.

U desetodnevnoj ekspediciji precrtali su današnje utabane staze onim ranim – pionirskim.

Ali ipak nisu bili izolovani od spoljašnjeg svijeta. Ucrtavali su mape svog putovanja na internetu, svakodnevno slali e-mailove dispečerima BBC News Online-a i učestvovali u živom forumu sa planine Eiger.

Starost turizma

U drugoj polovini 19. vijeka Britanci su prvi preokrenuli Alpsko planinarenje u ležerno traganje.

Postalo je moderno za bogate i slavne, (uključujući i pjesnike Bajrona i Šelija), da zaposle švajcarske vodiče da ih odvedu do prethodno neosvojenih vrhova.

Ali sa razvojem planinske željeznice u ranom 20. vijeku, Alpi postaju dostupni.

Planinari se danas žale da su čak i najviši vrhovi pretrpani gomilom turista i bliceva sa njihovih aparata, koji se prevoze do planinskih vrhova putem široke mreže kablovskih-automobila, ski-liftova i voza.

3Iščezavanje glečera

Ekspedicija, sponzorisana od informacione multimedijalne grupe, imala je za cilj da rekonstruiše neke od najpoznatijih puteva i dokumentuje načine na koje su sport i pejzaž evoluirali.
Glečeri su od neprocjenjive vrijednosti za istraživanje klimatskih promjena.

„Precrtali smo neke korake ranih pionira, ali u izvjesnoj mjeri to je nemoguće jer se okruženje toliko promijenilo“, rekao je vođa projekta Dejl Behtel. „Prelazili smo glečere koji su već oko 200 metara niži nego što su nekada bili. Kako se glečeri povlače oni često izazivaju klizišta i poplave, tako da su neka sela koja su izgrađena u blizini glečera odnesena vodom.“

planinarenje nekad i sad

Suknje i planinarske pantalone

Švajcarska informaciona grupa je mjesecima sprovodila istraživanje o kostimima kako bi ovo iskustvo bilo što autentičnije.

Ovo je predstavljalo poseban izazov za ženskog člana ekipe, britansku planinarku Alison Henri. Ona je nosila dugačku suknju od tvida preko svilenog veša i dugih helanki, jaknu od tvida, platneni pončo do koljena i šešir širokog oboda.

„Zamišljam da će mi uvijek biti previše hladno ili previše vruće ili ću biti suviše mokra“, rekla je ona prije nego što je krenula. „Ali dok ne iskusim lepršanje teškog mokrog tvida oko mojih gležnjeva teško je zamisliti šta će biti.“

Švajcarski vodiči nosili su uniforme Grindelvald vodiča iz druge polovine 19. vijeka, koji su dizajnirani u istom stilu kao planinarski kostimi britanskih planinara.

„Švajcarski vodiči su željeli da putuju u britanskim kostimima jer su Britanci bili gospoda pa su i oni željeli tako da izgledaju“, rekao je Behtel.

Piše: Anđela Đukić

Nemate pravo da postavite komentar