23
Thu, May

Planinarenje

Planinarski klub „Komovi“ iz Podgorice, učlanjuje sve ljubitelje prirode od 12 do 70 godina, mada okupljavećinom omladinu.

Planinarski klub „Komovi“ iz Podgorice, učlanjuje sve ljubitelje prirode od 12 do 70 godina, mada okupljavećinom omladinu.

komovi2U toku godine, sa nekoliko akcija, planinari „Komova“ obiđu cijelu Crnu Goru. Pored planinarenja ovaj klub se uključuje u mnoge humanitarne i ekološke akcije, širi pozitivnu energiju i budi savjest građana, a sve u cilju očuvanja prirode.

 Svaka tura je priča za sebe

„Planinarenje nije samo sport već psihofizička aktivnost čovjeka u prirodi, zato u planinarenju nema takmičenja i medalja. Ko želi da se takmiči, planina nije poligon za njega. Svi koji žele da uživaju u blagodetima prirode, da se oslobode od svakodnevnih stresova koje nameće ubrzani način življenja, treba da dođu u planinu. U planini su uvijek dobrodošli i od dolaska mogu imati samo koristi ali, zauzvrat, moraju voditi računa o očuvanju prirode“, kaže Duško Mrdak, predsjednik „Komova“.

Klub se finansira od članarina, a to nisu velika sredstva. Uprkos tome klub posjeduje opremu za održavanje staza i markiranje, za boravak  u prirodi, za komunikaciju u planini i opremu za obezbjedjivanje sigurnosti. Cilj „Komova“ je da se obezbijedi oprema za zimske uslove penjanja na planinu i za skijanje po neuredjenim stazama.

„Svima bih preporučio da krenu u planinu. Sve naše akcije su u prelijepim predjelima Crne Gore. Svaka tura je priča za sebe“, priča Duško Mrdak. „Dvije ture planirali smo za  prva dva vikenda maja. Prvog vikenda maja održava se naša tradicionalna i najpopularnija tura - pohod u Kanjon Mrtvice, a naredni vikend - izlet na Bukumirsko jezero, sa penjanjem na Treskavac 2024m. S obzirom na to da se radi o laganijim turama, mogu nam se svi priključiti. Potrebne su bolje cipele za hodanje, veća flaša vode i dva sendviča.“  
„Komove“ najviše pomažu Ministarstvo održivog razvoja i turizma i radnje sportske opreme „Bereta“  i „Enigma“

Najviši vrhovi „Komova“

komovi1

  • 1986. Mon Blan (4810 m), uspon povodom 200-te godišnjice od prvog osvajanja ovog vrha (11 članova )
  • 1991. Ararat( 5165 m) u Turskoj, ekspediciju je organizovao PSCG
  • 2004. Kavkaz, osvojen je Elbrus (5642 m) najviši evropski vrh. Prvi uspon na „krov Evrope“ članova jednog planinarskog kluba iz Crne Gore (Dragan Bulatović i Bojan Bošković)
  • 2006. Kilimandžaro 5895 m, najviši vrh Afrike (Dragana Asanović)
  • 2008. Akonkagva (6962 m), najviši vrh na svijetu izvan planinskog masiva Himalaja (Tanja Pavličić, Boris Čelebić, Milan Radović i Dragan Bulatović)
  • 2008. Himalaji-Manaslu (8163 m), najveći domet u istoriji crnogorskog Alpinizma (Milan Radović i Dragan  Bulatović)

 

PSK „Komovi“ osnovan je 1978. godine.
Do 1998. djelovao je u sklopu MUP-a, kada je preregistrovan u gradsko društvo Podgorice i otvoren za građanstvo.
Klub broji  1190 članova.
Glavna aktivnost kluba su trekking ture

Adresa:  Novaka Miloševa 10
                81000 Podgorica
E-mail:   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Telefon: +382 68 687 405
   http://www.komovi.org.me

Nemate pravo da postavite komentar