20
Thu, Jun

Planinarenje

Vještine alpinizma se ne stiču brzo i preko noći, naročito ako planirate pohod na Alpe, ali postoji nekoliko savjeta kako da to postignete. Dobra organizacija je ključ, jer u planini nema mjesta pristupu "lako ćemo". Svako može naučiti sve trikove u alpinizmu, ali najbrži su obično i tehnički najnadareniji. Dakle, ukoliko želite da napredujete, trenirajte jače, probajte jače i penjite više.

Vještine alpinizma se ne stiču brzo i preko noći, naročito ako planirate pohod na Alpe, ali postoji nekoliko savjeta kako da to postignete. Dobra organizacija je ključ, jer u planini nema mjesta pristupu "lako ćemo". Svako može naučiti sve trikove u alpinizmu, ali najbrži su obično i tehnički najnadareniji. Dakle, ukoliko želite da napredujete, trenirajte jače, probajte jače i penjite više.

Savjeti za planinaretimsko penjanjeBudite u kondiciji

Podrazumijeva se da su fizička spremnosti i aklimatizacija osnove za efikasno kretanje u planinama. Trening kod kuće usmjeren na maksimalno iskorišćenje vašeg puta u Alpe bi trebalo da se fokusira i na kardiovaskularnu koliko i na kondiciju specifičnu za penjanje. Trening se može nastaviti tokom puta prepuštajući se intenzivnim direktnim pristupima do planinskih domova visoko u planini (obavezno u slučaju Švajcarske), što usput može uštedjeti nešto novca od polaska iz doline do penjanja. Ali kad ste jednom u formi, onda korišćenje žičara će vas dovesti do samog početka izabrane rute, uz osjećaj spremnosti i svježine. Aklimatizacija je kompleksno pitanje i uvijek je potrebno da joj se ojsetljivo pristupi kako bi se izbjegle negativne posljedice nepripremljenosti. Postepena priprema organizma na početku puta sa par noći provedenih spavajući u domovima na velikoj visini će biti od velike pomoći.

Brzo penjanjeInformišite se

U planinama znanje je moć. Sakupite što više informacija o vašem usponu iz što je moguće više različitih izvora. Štampani vodiči često mogu biti zastarjeli jer glečerska aktivnost i padanje stijena mijenjaju izgled kako smjerova/ruta tako i pristupa. Isprobajte lokalne pisane vodiče, članke iz magazina, druge alpiniste, kancelarije lokalnih vodiča, i forume na internetu. Naoružani samopouzdanjem sada možete nositi pravu opremu, predvidjeti liniju penjanja i uslove, i stoga kretati se brže.

spustanje alpinizamLagano je ispravno

Najveća pomoć modernom alpinisti je lagana oprema. U Alpima je lagano uobičajeno ispravno, te ćete imati zadovoljstvo i efikasnost pokreta koji dolazi iz jednostavnosti. Težina može biti smanjena na svakom dijelu opreme, od karabinjera za žičanim zatvaranjem do laganih kožnih cipela i šljemova od polistirena (vrsta modernog plastičnog materijala). Jedna od najjednostavnijih ušteda koju možete napraviti jeste nošenje laganog ranca i vodootporne odjeće. Imajući u vidu da ćete penjati uglavnom kad je prognoza dobrog vremena, ostavite teški oklop kod kuće. Pogledajte po radnjama lagane materijale koji 'dišu' (dobro provode znoj od tijela i time ga održavaju suvim i toplim, tipa Soft Shell ili Windstopper) ili Paclite Goretex za zaštitu od padavina u slučaju nužde.

Imajte plan

Razmislite dobro o logistici i imajte jasan plan za svaku situaciju. Uključite potrebna vremena, pristup, silazak i šta morate ponijeti sa sobom i slično. Ali sačinite vaše planove sa realizmom. Jedino penjanjem u okviru vašeg tehničkog limita ćete biti u mogućnosti da se krećete efikasno i bezbedno. Nasuprot tome, ukoliko ste previše obazrivi i nosite opremu za bivak 'za svaki slučaj', gotovo sigurno će rezultirati time da je i koristite.

abzajlovanje spustanjeVrijeme prolazi

Razmišljate o korišćenju vremena do najsitnijih detalja kako biste smanjili neiskorišćeno vrijeme u svakoj prilici. Kad ste navezani sve mora biti urađeno dok osiguravate, uključujući jelo i piće i gledanje na kartu. Korišćenje samoblokirajuće sprave za osiguravanje znači da možete skinuti ruke sa užeta kako biste obavili ove stvari a da pritom i dalje bezbjedno osiguravate penjača koji ide kao drugi (trenutno postoji veći broj proizvoda na tržištu od kojih su među najčešće korišćenima Black Diamond ATC Guide i Petzl Reverso).

Vođenje u blokovima

Na dugim rutama gde se penje u rastežajima razmislite o vođenju u blokovima. Ova tehnika je veoma popularna na mjestima poput Yosemite-a (SAD) i znači da jedna osoba vodi četiri ili pet rastežaja zaredom prije nego što drugi partner preuzme vođstvo. Na ovaj način penjanje može biti podijeljeno na broj blokova što nudi mnoge prednosti: • Psihološki, četiri ili pet blokova mogu biti lakši nego pomisao na 25 promena vođstva • Prvi u navezi može biti u potpunosti skoncentrisan u svom bloku • Drugi u navezi se može 'rashladiti' i odmoriti par sati u nizu • Prvi u navezi može proučiti i mentalno se spremiti za naredni rastežaj koji sledi, što može ubrzati nalaženje pravca rute • Niko ne sjedi na štandu predugo, tako da ostajete zagrejaniji i bez osjećaja ukočenosti • Ukoliko je malo opreme postavljeno u rastežajima promjene su veoma brze pošto drugi u navezi jedino vraća opremu koju je izvadio umjesto da se mijenja sva oprema.

prikaz penjanja konopcemKrećite se zajednopenjanje s konopcem

Razvijte veoma značajnu ali često pogrešno interpretiranu vještinu kretanja zajedno. Ovo je tehnika koja se značajno unapređuje sa iskustvom, tako da vježbajte na lakšim usponima kad i gdje god stignete. Vaša sposobnost i pouzdanje će diktirati standard terena na kome ste spremni da se krećete zajedno, a priroda terena će diktirati dužinu užeta između penjača. Zapamtite da je riječ o kompromisu, nikad ne možete biti 100% sigurni – ideja je da budete bezbjedniji nego da solirate, ali brži nego da se krećete u rastežajima. Trik je da znate kad da pređete na ovu tehniku sa kretanja u rastežajima, i da uradite to efikasno i bez konfuzije.

Pronađite svoj put

Usvojite zdravorazumski pristup u pronalaženju rute. Penjači u Britaniji su veoma naviknuti na detaljne opise rute. Alpski vodiči mogu sadržati svega mali pasus za čitav kilometar vertikalnog penjanja. Koristite takve informacije ali budite spremni da napravite korak nazad i zapitate se 'da je ovo moja ruta, kuda bih krenuo dalje?' Ovo često rješava problem nalaženja rute, ali ukoliko ga ne riješi, ne plašite se da pogledate iza ugla prije nego što se prepustite u nesigurnost. Pet minuta istraživanja može sačuvati čitave sate protraćenog vremena boreći se na pogrešnoj liniji.

Rad sa užetom

Korišćenje duplih ili jednostrukih užadi (gdje je prikladno) je  brže i sprječava vodiče da gaze preko vaših dvostrukih užadi! Razmislite o mogućnosti penjanja na punom penjačkom užetu i nošenju tankog užeta za vučenje abzajla (5.5mm je često u upotrebi). Ovo je specijalistička tehnika koja ima prednosti kad morate vući, potpomagati se ili žimariti, te je često korišćena za najjače miks rute u velikim masivima.

karabinjerPazite na sebe

Vodite računa da ne postanete preumorni ili previše lenji da jedete i pijete pravilno. Nosite dosta hrane i tečnosti na lako dostupnim mjestima – camelback („kamilja leđa“, polietilenska vreća od 3litra sa crijevom i ventilom) su dobri za toplo vrijeme – kako biste mogli često da popijete po gutljaj vode. Takođe, potrudite se da se ne pregrijevate dok penjete, a onda dodajte sloj odeće kad ste na štandu.

Brzo spuštanje - abzajlovanje

Imajte siguran i efikasan sistem za spuštanje – čitavi sati mogu biti ušteđeni ukoliko je silaz glatak i brz. Brzo se kačite na tačke osiguranja i koristite samoblokirajući prusik kao predostrožnost. Budite oboje aktivni sve vrijeme, na primjer dok jedan povlači užad drugi može da provlači uže kroz naredno sidrište. I komunicirajte jednostavno. Neki timovi koriste jednostavno jodlovanje koje znači ‘uže slobodno, silazi’ pošto je tako jednostavno napraviti razliku u odnosu na druge timove na planini i možete se sporazumijeti i po lošem vremenu.

Osigurajte se

Zapamtite, bez obzira koliko brzo se krećete, potrebno vam je osiguranje u Alpima (različiti tipovi osiguranja su dostupni u različitim zemljama i reonima, raspitajte se detaljno prije svakog puta ili obezbjedite posebno osiguranje. Standardna putna osiguranja koja se koriste za izdavanje viza ne pokrivaju troškove eventualnih spašavanja i pružanja medicinske pomoći u alpinističkim djelatnostima).

Nemate pravo da postavite komentar