20
Thu, Jun

Planinarenje

Pred vama je priča o planini Minia Konka, naizgled opskurnom vrhu u Kini. Minia Konka možda nije poznata i tek je 66. najviša planina na svijetu, ali ima veću stopu smrtnosti od K2, Anapurne i Nanga Parbata.

Pred vama je priča o planini Minia Konka, naizgled opskurnom vrhu u Kini. Minia Konka možda nije poznata i tek je 66. najviša planina na svijetu, ali ima veću stopu smrtnosti od K2, Anapurne i Nanga Parbata.

001 minia konka

 

Minia Konka leži u lancu Dakue, koji je dio planinskog regiona Hengduan, duž istočne ivice Tibetanske visoravni.

Masiv Minia Konka se prostire oko 50 km od sjevera ka jugu. Obuhvata oko 25 vrhova od preko 6.000m. Minia Konka, što znači Kralj planina Sečuan, je najistočniji vrh na svetu visok 7.556 metara.Ova planina ima nekoliko imena: Gongga Shan, Minia Gonkar, Kunka ili Bokunka kako su je nazivali neki istraživači iz 19. vijeka.Nekoliko godina kasnije, mađarski putnik Bela Szecheni takođe je posjetio region. Svoje izvještaje je objavio u časopisu Journal of Geographi, predviđajući da je Minia Konka iznosila oko 7.600 m.

Amerikanci Ričard Berdsal i Teris Mur izveli su prvi uspon 1932. godine i izmerili vrh na 7.587 metara. Visina je od tada ažurirana na 7.556 m. U to vrijeme, to je bila druga najviša planina na koju se neko ikada popeo.

Vrh planine je teško dostupan čak i iz obližnjih dolina. Ima vrtoglave litice, grebene pune seraka, ledene zidove, pukotine i lavine. Njena stopa smrtnosti je zastrašujuća. Od 1932. godine na nju se popelo samo 23 do 25 ljudi. Više od 30 penjača je izgubilo život na njegovim padinama.

Prvi uspon

Dvojica penjača iz američkog tima, Ričard Berdsal i Teris Mur, prvi put su se popeli duž sjeverozapadnog grebena 28. oktobra 1932. Penjali su se u pamučnoj, kožnoj i vunenoj odjeći. Nosili su drvene cepine, 15 m konopa i dereze sa 10 krampona. Penjanje na ovu planinu sa takvom osnovnom opremom bilo je nevjerovatno dostignuće. Devet narednih ekspedicija izvelo je i druge uspješne uspone, skoro sve preko sjeverozapadnog grebena.

Od 1957. do 1980. kineske vlasti su zabranile strancima da se penju na vrhove zapadne Kine. Kada su se pravila promijenila, jedan američki tim je napravio neuspješan pokušaj na južnoj stijeni novom rutom, dok je drugi krenuo da se penje sjeverozapadnim grebenom. Lavina je pogodila tim na sjeverozapadnom grebenu neposredno iznad kampa 1, odnijevši ih 400 metara niz planinu.

Godine 1981, japanski tim je pokušao da popenje sjeveroistočni greben. Osmorica penjača su bila na manje od 100 metara od vrha kada je vođa Jugi Fudživara pao. Ostalih sedam pokušalo je da se povuče ali su takođe poginuli pri spustu.

002 minia konkaProljeće 1982

U proljeće 1982. godine bile su tri ekspedicije na Minia Konka, jedna švajcarska, jedna kanadska i jedna japanska. Kanađani su izabrali originalnu rutu uz sjeverozapadni greben, ali su morali da se vrate iz Kampa 1 zbog nesreće i lošeg vremena.

Trojica švajcarskih penjača uspjela su da se popnu preko sjeverozapadnog grebena sa istoka. Ali prilikom spuštanja, jedan od njih se okliznuo i pao u smrt.

Japanski tim je želeo da se ponovo popne na sjeveroistočni greben, uprkos tragičnoj nesreći koja je zadesila njihove sunarodnike godinu dana ranije.

Pod vođstvom Hideakija Satoa, grupa je uključivala pet muškaraca i dvije žene.  Dana 19. marta 1982. osnovali su svoj bazni logor na glečeru Hailuogou na 3.500 m.

Grupa je počela da pravi logore. Dva penjača iz grupe, Hironari Macuda i Makoto Sugavara, bili su ispred ostalih. Dana 21. aprila postavili su kamp 3 na sjeveroistočnom grebenu na 5.790 m. Pet dana kasnije stigli su do kampa 4 na 6.200 m. Od logora 2 do kampa 4 postavili su fiksnu užad.

Jedan od članova tima, S. Suzuki, se okliznuo i povrijedio leđa, a 28. aprila su Macuda i Sugavara stigli do kampa 5, na 6.800 metara. Njih dvoje su odlučili da odatle krenu na finalni uspon.

Macuda i Sugavara su krenuli, ali su se penjali presporo. 29. aprila morali su da bivakiraju samo 50 metara ispod vrha. Ponestalo im je hrane i vode i već su bili iscrpljeni i dehidrirani. Sledećeg dana se vrijeme pogoršalo i morali su da donesu gorku odluku da prekinu.

Prilikom spuštanja kontaktirali su svoju ekipu i rekli da imaju problema u pronalaženju rute. Gubili su se svakih nekoliko minuta. Ovo je bila poslednja poruka od Macude i Sugavare jer im je radio ugašen, vjerovatno kada mu se baterija ispraznila.

U međuvremenu, daleko ispod, ostali članovi tima su se 2. maja popeli do kampa 2. Dva dana kasnije, pokušali su da se popnu na fiksnu užad iznad kampa 2 kako bi izvukli drugove ali nisu uspjeli.

Prošlo je više od četiri dana otkako su poslednji put razgovarali sa Macudom i Sugavarom. Bez znakova života, tim im je ostavio poruku u kojoj je pisalo: „Nikada vas nećemo zaboraviti, Macuda i Sugavara. Zatim su se spustili u bazni logor.

Misleći da su njihova dva saputnika umrla, napustili su planinu 9. maja.

Međutim, Macuda i Sugavara nisu bili mrtvi.

003 minia konkaNe zna se tačno kako su sišli jer su se stalno gubili. Bili su veoma slabi od dehidracije i umora, a promrzline su počele da uzimaju danak.

Zaustavili su se da se odmore cio dan, a zatim su pokušali da nastave sa silaskom. Ali dok su se spuštali izgubili su rukavice i cepine, a Macuda je izgubio jednu od svojih čizama. Morao je da ga zameni svojom kožnom futrolom za kameru, štiteći stopalo koliko je mogao.

Posle nedelju dana, uvukli su se u Kamp 1. Sugavara je rekao Matsudi da želi da se odmori. Ovo je bio poslednji put da je Macuda video svog partnera, koji je nestao. Ne mogavši da ga pronađe, Macuda je sjurio niz planinu sa smrznutim rukama i nogama, kao zombi.

Nevjerovatno, stigao je baznog kampa, ali ga je našao praznog. Danima kasnije, konačno je stigao do mjesta njihovog baznog logora na 2.900 m, ali ni tamo nije bilo nikoga. Bilo je to 21. maja 1982. godine, tri nedelje nakon poslednjeg radio kontakta sa timom.

Macuda se srušio od umora, ali su se nekoliko sati kasnije u dolini pojavili neki sakupljači bilja. Rijetko ko ikada posećuje ovaj region, tako da je to bila neverovatna koincidencija. Kada su sakupljači bilja vidjeli Macudino tijelo bili su sigurni da je to leš. Ali Macuda je još uvek disao.

Iskreno, teško je reći šta je bilo napornije za Macudu, spuštanje niz poslednji dio planine ili preživljavanje jahanja do bolnice u kojoj je stigao sa manje od 40 kg tjelesne težine.

Macuda je izgubio obe smrznute noge iznad članaka i svih 10 prstiju ali je preživio.

Te jeseni, Japanci su se vratili na planinu da izvuku tijelo Sugavare. Ali nisu mogli da ga nađu. Jedan član ekspedicije je preminuo od visinske bolesti tokom tog pokušaja.

U međuvremenu, Macuda nije izgubio volju za životom. Tokom oporavka, odlučio je da prebaci svoj cilj sa Himalaja na Japan. Želio je da se popne na 50 najviših vrhova u svojoj zemlji.

Takva snaga volje i duh pomogli su mu da preživi.

Nemate pravo da postavite komentar