25
Thu, Jul

Izvještaji sa akcija

Na Žabljaku uspješno završen DURMITOR ORIENTEERING CHALLENGE 2016, trodnevno međunarodno orijentiring takmičenje.

Na Žabljaku uspješno završen DURMITOR ORIENTEERING CHALLENGE 2016, trodnevno međunarodno orijentiring takmičenje.

Pobjednice u zenskoj elitnoj kategoriji Durmitor challengepng Durmitor 2016 logoPosle duže pauze, Durmitor je ponovo otvorio svoja vrata za ljubitelje orijentiring sporta. Od 29. do 31. jula na Žabljaku i predivnim terenima Nacionalnog Parka "Durmitor" nastupilo je preko stotinu takmičara iz 16 zemalja i 45 klubova, počev od najmlađih kategorija uzrasta od 12 godina, pa sve do veterana i veteranki.

Organizatori ove manifestacije bili su: Orijentiring Savez Crne Gore, Zmaj Adventure i PK Durmitor, uz pomoć mnogobrojnih partnera, od kojih pre svega treba izdvojiti: Opštinu Žabljak, Nacionalni Park "Durmitor", Turističku organizaciju Žabljak, Upravu za mlade i sport Crne Gore, koji su se potrudili  da boravak na Durmitoru protekne upravo onako kako je i planirano.

Za potrebe ovog takmičenja izrađene su nove specijalne orijentiring karte Žabljaka i okoline, koje su pružile sve uslove za veoma kvalitetno takmičenje. U razgovoru sa učesnicima saznali smo da su oduševljeni terenima, kartama i stazama koje su postavljene ovdje na Durmitoru, te da će se sigurno ponovo vratiti već iduće godine, kada je krajem avgusta na Durmitoru Šampionat jugoistočne Evrope u orijentiringu.

Na svečanom zatvaranju uz pozdravne riječi predsjednika opštine Žabljak, gospodina Veselina Vukićevića, i predsjednika Orijentiring Saveza Crne Gore gospodina Uglješe Vulića, zvanično je zatvoreno takmičenje i dodijeljene medalje najboljim takmičarima, kao i zahvalnice svim partnerima koji su pomogli organizaciju ove velike medjunarodne sportske manifestacije.

Nakon tri dana, prvo trke na srednjoj distanci, potom dugoj, i na kraju sprint distanci, dobili smo i pobednike.

U  elitnim kategorijama za seniore i seniorke, bila je jaka konkurencija. Na kraju, podijum je pripao najboljima, koji su uspješno riješili sve zadatke tokom trodnevnih trka na Durmitoru. Kod žena, najbolja je bila Hana Hemminki iz Finske, drugo mjesto pripalo je Slađani Jovanović, reprezentativki Srbije, dok je treće mjesto zauzela Antonija Orlić iz Hrvatske.

U kategoriji seniora, najbolji je bio Matjaž Štanfel iz Hrvatske, drugo mjesto pripalo je Nikoli Biliću iz Srbije, dok je treći bio Kuba Vesely iz Češke.

Pobjednici u elitnoj muskoj kategoriji Durmitor challengeREZULTATI U OSTALIM KATEGORIJAMA:

Muškarci: M12: 1.Vuk Radunović (Crna Gora), M14: 1. Aleksandar Radunović (Crna Gora), M16: 1. Dušan Marković (Srbija), M18: 1. Luka Vulić (Crna Gora), M21A: 1. Juha Suntila (Finska), M21B: 1. Jan Cools (Belgija), M40: 1. Sami Keskimaki (Finska), M45: 1. Vasili Pontaplev (Rusija), M50: 1. Dmitry Perchonok (Izrael), M60: 1. Martin Howald (Švajcarska).

Žene: W14: 1. Dunja Tatić (Srbija), W16: 1.Lenka Ćirić (Srbija), W20: 1. Imogen Wilson (Velika Britanija), W21A:1. Renata Olah (Madjarska), W35: 1.MátyásnéPaskuj (Mađarska), W45:1.ZsoltnéNémeth (Mađarska), W55: 1. Pia Luovula (Finska),   OPEN: Kristina Isakova (Rusija).

ORIJENTIRING NA DURMITORU

Početci  razvoja modernog orijentiring sporta na Durmitoru vezuju se za Prvenstvo Jugoslavije, održano 1997 godine. No, na žalost, predivni tereni i potencijali Durmitora, sve do danas nisu iskorišćeni na pravi način.

Zajedničkim naporima Opštine Žabljak, Nacionalnog parka, Turističke Organizacije Žabljak, Orijentiring saveza Crne Gore, PK Durmitor i firme Zmaj Adventure, napravljeni su prvi novi koraci obnove razvoja orijentiring sporta na ovom području.

Tako je od 29.-31. jula 2016. održan prvi Durmitor Orienteering Challenge, a u 2017. godini, krajem avgusta, na Durmitoru će biti održan Šampionat Jugoistočne Evrope u orijentiring sportu za sve kategorije, počev od kadeta, preko seniora pa sve do veterana. Informacije o ovom velikom međunarodnom sportskom dogadjaju možete pratiti na zvaničnoj internet  stranici: www.seeoc2017durmitor.me

No, pored velikih takmičenja, naDurmitoru će izradom specijalnih karata za orijentiring sport biti omogućeno i rekreativno  bavljenje orijentiring sportom tokom cijele godine, kao i organizacija trening kampova, rekreativna sportska nastava i tako dalje.

Durmitor challenge 2016Takođe, može se reći da je orijentiring pravi sport za sve. Može se upražnjavati rekreativno i takmičarski. Takmičarske kategorije su od 10 godina pa sve do 65 i više. To je i porodičan sport jer se njime mogu istovremeno baviti sve generacije.

Orijentiring je sport gdje takmičar(ka) treba uz pomoć karte i kompasa da za najkraće moguće vrijeme pronađe na terenu određeni broj kontrolnih tačaka (kontrola) i to onim redosledom kako je nacrtano na karti.

Dakle, za razliku od atletskog krosa gde se trčanje u prirodi izvodi na obilježenoj stazi odredjene dužine, u orijentiringu se takmičari  kreću po nepoznatom terenu (stazi), a da bi to mogli, koriste se pomoćnim rekvizitima: specijalnom kartom tog terena i kompasom. Iz toga proističe i osnovni zadatak u orijentiringu.

Takmičari se dakle, uz pomoć karte i kompasa, kreću nepoznatim terenom, a njihova zadata staza i kontrolne tačke koje na terenu treba da pronađu, ucrtane su na karti. U svakom trenutku takmičar(ka) moraju znati gde se nalaze, i naravno na osnovu svog znanja i iskustva u čitanju karte, da donose odluku o tome kojim pravcem će se kretati kako bi najbrže obišli cijelu stazu i pronašli sve kontrolne tačke.

Više o orijentiring sportu u Crnoj Gori na sajtu Orijentiring saveza Crne Gore www.mneof.me 

 

Nemate pravo da postavite komentar