20
Sat, Jul

Speleologija

U subotu, 9. Februara 2013. godine, završena je prva škola speleologije u Bijelom Polju. Tom prilikom organizovana je svečana dodjela diploma u Etno-selu „Vuković“,  za učesnike koji su uspješno završili školu.

U subotu, 9. Februara 2013. godine, završena je prva škola speleologije u Bijelom Polju. Tom prilikom organizovana je svečana dodjela diploma u Etno-selu „Vuković“,  za učesnike koji su uspješno završili školu.

IMAG1606Završena prva škola speleologije u Bijelom Polju

Na dodjeli su pored brojnih medija prisustvovali i članovi kluba „Pauk“, zatim brojni prijatelji kluba, Predstavnici PSCG, kao i potpredsjednik opštine Bijelo Polje Radovan Obradović. Obradović je tom prilikom izjavio da je opština prepoznala bitnost ovih aktivnosti, naročito u našoj IMAG1599opštini koja je već prepoznata po svojim pećinama kao što su Đalovića i Novakovića pećina. Od velike vašnosti je da u našem gradu dobijemo stručne ljude koji će raditi na razvoju speleologije i svojim aktivnostima doprinijeti razvoju grada kako na sportskom tako i na turističkom planu.

Školu je organizovao  Planinarski savez Crne Gore u saradnji sa Speleološkim klubom „Pauk“ iz Bijelog Polja. Školu je vodio načelnik sepeleološke komisije pri Planinarskom savezu Crne Gore – Marko Zornija. Nastava se sastojala iz više aktivnih nedelja tokom kojih su speleolozi učili sve o pećinama. Tako se prije svega vršila obuka u korišćenju opreme, konopaca, kretanje u pećinama, spuštanje u jame, da bi se u drugom dijelu kursa bazirali na stručnu analizu speleoloških objekata kao što su: crtanje pećina, mapiranje itd. IMAG1626

U nedelju 10. Februara, polaznici škole su sa svojim mentorom, Markom Zornijom, obišli i pećinu „Galica“ i na konkretnom primjeru pokazali stečeno znanje. Izvršeno je i precizno mjerenje i mapiranje speleološkog objekta kao i crtanje istog.

IMAG1622Šest polaznika je uspješno završilo školu i to: Petar Cerović, Miloš Zejak, Mile Vuković, Mirko Bošković, Mašan Radović i Stefan Jeremić (PD „LISA“).

Speleološki klub „Pauk“ planira da nakon ove uspješne škole, tokom ljeta, posjeti i nekoliko speleoloških kampova u zemlji i inostranstvu, kako bi dodatno unaprijedili svoje znanje i speleologiju u Bijelom Polju podigli za još jednu stepenicu gore.

 

Nemate pravo da postavite komentar