19
Fri, Apr

U Crnoj Gori

 

Na vrhu Obla glava, jednom od mnogih vrhova Durmitora, nalazi se Ledena pećina na 2156 mnv

 

Na vrhu Obla glava, jednom od mnogih vrhova Durmitora, nalazi se Ledena pećina na 2156 mnv

ledena pecinaledena pecina3Od ulaza strma ravan dužine 40 m većim delom pokrivena vječitim snijegom dopire do ledom okovanog pećinskog dna. Silazak se vrši ukopavanjem stopala ili uz pomoć užeta.

U dnu pećine su iznikli brojni ledeni stubovi različitih dimenzija i oblika, nevjerovatna igra prirode, od sićusnih do nekoliko metara visokih.

ledena pecina5ledena pecina4Durmitor je lijep u svako godišnje doba, a ledena pećina u kojoj zima nikad ne prestaje, a ledeni stalaktiti i stalagmiti tokom cijele godine izazivaju divljenje svih onih koji stupe u ovo ledeno carstvo.

Dvorana dugačka 40 i široka 20 metara, svojim ledenim dahom rashladiće posjetioce i usred jula, a čista, ledena voda koja kaplje sa svodova, formirajući ledene figure visine čovjeka, dobra je prilika za osvheženje i razlog da se dopune zalihe vode planinara.

Ovaj prirodni fenomen je nezaobilazno stajalište svakom ko želi da istraži i upozna tajne jedne od najljepših planina Crne Gore, mjesto u kojem ćete se, na momenat, osjetiti van vremena i prostora, okruženi ljepotom Durmitora i Ledene pećine.

 

Nemate pravo da postavite komentar