24
Mon, Jan

Ostali sportovi

Upoznajte život na katunu.

Upoznajte život na katunu.

biciklisticka trka kroz planinubiciklizam Lukavica NiksicZahtjevni uspon Vas vodi od Mojkovca gore ka planinskim katunima i velikim travnatim padinama Bjelasice u svijet katuna. Ovdje se čini da je vrijeme stalo.
Tu se nude mogućnosti noćenja u nekoliko jednostavnih planinskih koliba. Od Štavne vozite na lijepom makadamskom putu, koji otkriva poglede na divne doline - potom nizbrdo do Andrijevice, da biste na kraju uzbrdo stigli do Prokletija. Opkoljeni divnim planinama, ovdje se posebno dobro može osjetiti osmanski uticaj na bogato kulturno nasljeđe Crne Gore. Isto možete i vidjeti i kulinarski otkriti.

Na idiličnim stazama kroz borovu šumu, bicklistička tura vodi na 80 km dužine kroz dvije živopisne doline i vrhove Prokletija. Sa najviše tačke ture na 1.256 m visine (najvišoj tački svih staza) pogled se prostire preko vode Skadarskog jezera, koje duboko svjetluca, na Jadransko more u daljini i na netaknuto glečersko jezero Hridsko.
Od Berana do Rožaja vozi se na visini od preko 1.000 m kroz zelene šume, preko bujnih planinskih livada sve do naseljene doline rijeke Lim, koja pokazuje Bjelasicu i Mokru sa njihove druge strane. Uska travnata staza vodi dalje ka sjeveru, pored katuna i koliba, sve do izvorišta rijeke Ibar. Posljednja dionica je ponovo veona naporna.
Strmo na gore staza vodi nazad u samo srce Bjelasice. Kraj biciklističke ture kruniše dugački spust sa divnim pogledima i djelovima kroz šumu. Možda još jedno domaće kiselo mlijeko kod neke kolibe pokraj puta, prije nego što se kroz nacionalni park pored Biogradskog jezera vratite u Mojkovac.

Tekst preuzet sa: Montnegro Wilderness Biking

holandija biciklizam planinakroz sumu biciklimabiciklizam planina panoramaplaninski biciklista