23
Fri, Feb

Ostali sportovi

Tor des Geants je trka izdržljivosti koja se održava u dolini Aosta, Italija, u septembru.

Tor des Geants je trka izdržljivosti koja se održava u dolini Aosta, Italija, u septembru.

tor des geants takmicartor des geantsDaju se nagrade svim učesnicima koji završe trku. Start i cilj su u Courmaieuru, a ukupna dužina trke je 330 km, i mora biti završena za manje od 150 sati. Postoje 43 tačke osveženja gdje trkači mogu da jedu, spavaju, i, ako je potrebno, dobiju medicinsku njegu. Tu su i sedam tkzv. life bases, koje su veće od osvežavajućih tačaka ili baza. Postavljene su na svakih 50 km. Budući da je staza teška, mnogi sportisti je ne završe, u prosjeku oko 60% zapravo dođu do cilja. Oko 1200 volontera organizuju trku. Zbog razlike između najviše tačke i najniže tačke, vrijeme može biti dodatna prepreka. Dok prelaze stazu, takmičari se mogu susrijetati sa jakim suncem, kišom, vjetrom, snijegom.

Trka 2013. jeobilježila smrt kineskog trkača, Yang jYana. Tokom spuštanja, pao je i udario glavom o stijene. Podignut je spomenik na mejstu nesreće, i ugravirana njegova pjesma.

1410808314 tor2014 giorno7 rifugio bertone stefano jeantet2 600x335tor Des geants italijator des geants starttrka po noci tor des geantsTor de geantstor des geants po suncu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemate pravo da postavite komentar