23
Thu, May

U svijetu


Bic batler vas neće kazniti za pogrešno parkirani bicikl, nego će vam još i napumpati gume i podmazati lanac.


Bic batler vas neće kazniti za pogrešno parkirani bicikl, nego će vam još i napumpati gume i podmazati lanac.

batler za bicikla KopenhagenSvako bi od nas zapitao: “Što mi čačkaš po biciklu?”, da nekim slučajem, zatekavši se na ulicama Kopenhagena, vidimo nekog čiku u fluorescentnoj uniformi kako se muva i prčka po našem dvotočkovnom prijatelju. No prijateljski i nesvrstani stanovnik Kopenhagena već je odavno navikao na sličan prizor.

Naime, grad Kopenhagen ne trenira strogoću na svojim biciklistima, nego ih šarmantno usmjerava u cilju poštovanja saobraćajnih pravila. Čiko u uniformi je jedan od nekoliko službenih biciklističkih batlera koji nepropisno parkirane bicikle propisno prebaci na jedno od nekoliko stotina parkirnih mjesta. I još, pritom, podmaže lanac i napumpa gume te vas pristojno zamoli da ubuduće koristite predviđene stalke.

Vođa projekta Poul Erik Kinimond reče: “Poenta je da ljude naučimo da ne parkiraju tamo gdje vozila hitne pomoći i drugih službi moraju imati pristup”. “Zovu nas “Biciklistički batleri”, a ljudi stvarno vole to što radimo.”, kaže njegov saradnik.

Kad je projekt započeo 2010., dnevno su selili 150 bicikala, a danas je brojka opala na 30 do 50 dnevno. “Cilj nam je riješiti problem, a ujedno ne naljutiti ljude zbog micanja bicikla”, ističu organizatori. “Niko se do sad nije naljutio.”

Ako ste pomislili da će neko (npr. tipični Balkanjeros) svaki dan tako parkirati i imati poseban tretman, prevarili ste se. Batleri već prepoznaju bicikle koji su parkirani nekoliko dana, i takve neće ni podmazati ni napumpati. Pa Danska je to.

I svi srećni i zadovoljni, a neko je pritom maknut s biroa.

Izvor: www.bikemyday.com

biciklizam Kopenhagenbicikla Kopenhagen

batler za bicikla u Kopenhagenu

Nemate pravo da postavite komentar