23
Thu, May

Izvještaji sa akcija

U organizaciji planinarskog i ski kluba "Hajla" iz Rožaja, Turističke organizacije Rožaje, lokalne uprave Rožaje uz podrsku doo "ELKOS" kao i doo "Erdan Komerc" iz Rožaja završen je XIX Memorijal "Safet Mavrić-Ćako".

U organizaciji planinarskog i ski kluba "Hajla" iz Rožaja, Turističke organizacije Rožaje, lokalne uprave Rožaje uz podrsku doo "ELKOS" kao i doo "Erdan Komerc" iz Rožaja završen je XIX Memorijal "Safet Mavrić-Ćako".

Memorijalni uspon na Hajlu 2016Planinari u pohod Hajli 2016 memorijalPohod se organizuje u znak sjećanja na alpinistu Safeta Mavrića iz Novog Pazara koji je tragično stradao na Hajli 6. Janura 1997. godine.

"Na ovogodišnji uspon svakako je pečat ostavila sniježna lavina koja je za sobom povukla dvadesetak planinara koji su bili na čelu kolone kako bi probili put za kolonu od oko 200 planinara iz: Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Kosova, Albanije... kao i delegacija Planinarskog Saveza Turske sa kojom je PSK "Hajla" dogovorila buduću saradnju." - kazao je predsjednik PSK Hajla i glavni koordinator memorijala Feka Kurtagić.

Planinarski dom GROPE Hajla januar 2016Na svu sreću nije bilo teže povrijeđenih. Hajla je po prvi put tokom memorijala pokazala i svije surovo lice i tako opomenula planinare da budu uvijek na oprezu. Iz bezbijedonosnih razloga vodič uspona Semir Kardović je nakon što su svi bezbijedno evakuisanini iz lavine proglasio uspon završenim. Pored njega za bezbijednost učesnika i probijanje staze brinuli su vodiči PSK Hajla: Anisa Demić, Zulfikar Zuko Kurtagić, Denis Ferizović i Ziko Kurtagić. Posebnu zahvalnost dugujemo planinarskim klubovima; Visokogorci CG i Oblun koji su bili najbliži da priteknu u pomoć.

"Memorijalni uspon na Hajlu je najmasovniji zimski uspon u regionu, i kao takav ima za cilj promociju planine Hajle koja ima izuzetne potencijale za razvoj planinskog turizma. Svjedoci toga su i strani turisti koji sve cesce posjecuju planinu Hajlu, zimi zbog idealnih terena za turno skijanje, freeride skijanje, snowboarding, snowshooing i alpinizam a ljeti zbog: trekinga, mountanbikinga, planinarenja..." dodao je Zulfikar Kurtagić.

Više fotografija na linku.                                                   PSK "HAJLA"

 

Memorijal Safet Mavric Cako Hajla 2016Snijezna lavina Memorijalni uspon na Hajlu 2016Ucesnici Memorijal Safet Mavric Cako Hajla 2016Uspon na Hajlu 2016Vrijeme nije posluzilo Memorijal Hajla 2016

Nemate pravo da postavite komentar