25
Thu, Jul

Izvještaji sa akcija

Ovogodišnji Međunarodni dan planina 11. decembar odučili smo da provedemo na planini Garač.

Ovogodišnji Međunarodni dan planina 11. decembar odučili smo da provedemo na planini Garač.

Slaven Raspopovic i Matija Mitrovic sa zastavom klubaKaludjerova bobijaOvaj masiv pripada centralnoj regiji i izdiže se nad Bjelopavlićkom ravnicom. Zbog svog karakterističnog oblika mnogi ga nazivaju crnogorskim Kilimandžarom, uzdižući se visoko ka nebu, sa visinom od 1436 mnv vidi se sa skoro svakog većeg vrha crnogorskih planina.

U ranim jutarnjim časovima krećemo iz Podgorice prema Danilovgradu, na kružnom toku kod Danilovgrada skrećemo na put koji vodi za Čevo.

planinarska kutija na vrhuUskim asfaltnim putem stižemo na polaznu tačku, kilometar prije sela Gornja Markovina (750mnv). Tu je najviši vhr Garča. Milunova Bobija najbliži putu pa predstavlja najpogodniji prilaz. Pakujemo opremu i krećemo 4,5km dugom markiranom stazom ka vrhu. Prolazimo kroz kamenjar i ostatke listopadne šume koja je prije par godina gorela a sad već obrasla niskim rastinjem što nam otežava penjanje.

osvježenjeDo vrha prelazi se obroncima nekoliko manjih udolina i nakon 2 sata laganim tempom stižemo na Milunovu bobiju. Posle kraćeg predaha i pauze sa fotografisanje sa zastavom kluba nastavljamo nemarkiranim grebenom u smjeru sjeverozapad ka Kaluđerovoj bobiji (1423mnv) gdje se nalazi betonska piramida. Pogled na Bjelopavlićku ravnicu sa oba vrha je prelijep.

Odavdje se može vidjeti: Rumija, Lisinj, Prekornica, Lovćen, Orjen, Pusti Lisac,Javorak, Vojnik, Ostroške grede, Durmitor, Žurimi, Kapa Moračka, Prekornica, Maganik, Brotnjik, Sinjavina, Komovi, Kučke planine…

Pogled na GaracObzirom da je decembar i dan je kratak planiramo povratak prije mraka. Istim putem, grebenom do Milunove bobije do koje nam je bilo potrebno 30 minuta (T2), zatim nazad na markiranu stazu do početne tačke ovog uspona. Zadovoljni polako krećemo ka Podgorici planirajići sledeću turu na neki od prelijepih vrhova naših planina.

Slaven Raspopović

PK "Komovi"

Nemate pravo da postavite komentar