12
Fri, Apr

Gadžeti

Kada trebate da odaberete svoje gojzerice za planinarenje onda pažljivo razmotrite par važnih stvari.

Kada trebate da odaberete svoje gojzerice za planinarenje onda pažljivo razmotrite par važnih stvari.

67051cipele za planinarenje lowa khumbu gtxTežina - što lakše čizme će vam omogućiti manji napor nogu. Ali lakše ne znače bolje. Pazite da zglob uvijek ima potporu čizme.

Voda - vama treba materijal koji ne propušta vodu unutra, ali vlagu i tečnost pušta vani.

Zaštita od povrijede - vaša čizma treba da vas štiti od udarca u nožne prste i povrijede zgloba. Kada nosite težak teret vaša noga se mora kretati unutar čizme naprijed i nazad, ali ne previše jer tada može doći do povrede.   Iz ovog teksta lako možete uočiti da je  neka univerzalna vrsta čizme, čizma srednje težine. Pogodna za  neke teže i neke lakše terene a i za obične šetnje. Sebi izaberite one čizme koje vama najbolje odgovaraju ali pazite na neke važne stvari koje svaka planinarska čizma mora imati.

Cipele 4.9396

Tipovi planinarenja - svoje čizme birajte za teren na koji će te ići. Ako su to neki lagani ravni tereni zašto onda kupovati alpinističke čizme kada su vam možda dovoljne planinarske sandale. Čizme koje pružaju više podrške zglobu su bolje za početnike, a oni iskusniji kojima je već zglob navikao na grublji teren, oni mogu koristiti lakše čizme.


Udobnost - ovo je teži dio kod biranja vaših čizmi jer svakom je noga različita. Kada kupujete svoje čizme uzmite u obzir i debele planinarske čarape. Vremenom bi se čizma trebala "razgaziti" tako da vam bude udobnija. Čizma ne smije biti ni prevelika ni premala, zato bolje nemojte kupiti one koje vam ne odgovaruje nego sačekajte i izaberite one najbolje za vas.

Kvalitet čizme - vaše čizma ne mora biti najskuplja markirana koja postoji. Pobrinite se samo da je kvalitetna i da zadovoljava vaše potrebe. Gledajte da ima čvrst šav i da nema nekih ogrebotina. Obratite pažnju na debljinu jer ako su previše tanke onda će se brzo razvaliti.


(Planinarenje.ba)

 

Nemate pravo da postavite komentar