25
Thu, Apr

Gadžeti

Najnovija istraživanja su pokazala da se preko posebnih solarnih vlakana koji su dio šatora, dolazi do novih načina iskorišćenja energije Sunca.

Najnovija istraživanja su pokazala da se preko posebnih solarnih vlakana koji su dio šatora, dolazi do novih načina iskorišćenja energije Sunca.

solarni sator 2Nakon mnogih prirodnih nepogoda koje se događaju (zemljotres u Japanu, tajfun Katrina i slično), i zbog potrebe za jednostavnim i pouzdanim prenosivim energetskim izvorima koji se mogu koristiti za vrijeme nesreća ali i za kampovanje u prirodi, mnoge kompanije razvijaju šatore koji koriste solarne fotonaponske ćelije.

solarni sator 1

Orange je jedna od tih kompanija koja već duže vrijeme razvija solarni konceptni šator i svakih par godina ga predstavlja na Glastonbury muzičkom festivalu u Engleskoj. Sam šator je razvijen zajedno sa konsultantskom firmom Kaleidoscope, a cilj je bio prikazati posjetiocima festivala kako bi se u budućnosti mogle pokriti potrebe za komunikacijom i energijom u šatoru.

Najnovija istraživanja su pokazala da se preko posebnih solarnih vlakana koji su dio šatora, dolazi do novih načina iskorišćenja energije Sunca: konceptni šator koristi tu tehnologiju sa tri klizeća elementa koji se mogu pomjerati tokom dana da maksimiziraju solarnu efikasnost. Srce ovog šatora je središnji bežični centar koji pokazuje koliko električne energije je proizvedeno i koliko je potrošeno. Ima još i bežični signal za inernet, bežične punjače za mobilni telefon i podno grijanje koje se uključuje nakon što temperatura padne ispod zadane vrijednosti.

 

Nemate pravo da postavite komentar