25
Thu, Jul

Gadžeti

 

Bez obzira kakvi su vremenski uslovi slojevito oblačenje treba biti vaš stil oblačenja za planinarenje.

 

Bez obzira kakvi su vremenski uslovi slojevito oblačenje treba biti vaš stil oblačenja za planinarenje.

Planinarenje 3Ako vam bude toplije ili hladnije možete lako regulisati kako ćete biti odjeveni.

Sloj #1 Odjeća koja će stajati uz vaše tijelo mora vas držati suvim tako što će znoj prenositi u sljedeći sloj. Duge gaće lako se mogu zarolati prema gore ako postane previše vruće. Ovo je jako bitan sloj koji ne bi smjeli izostavljati ne kada je vruće ni kada je hladno.  

Sloj #2 Ovaj sloj zapravo može biti više kombiniranih slojeva.Njegov posao je da drži vaše tijelo toplim ali ipak da pušta znoj vani. Postoje fabrički napravljeni ovakvi dijelovi odjeće ali takođe  možete improvizirati sa nekom odjećom koju već imate.

Sloj #3 Ovo je zaštitni sloj koji vas štiti od vjetra, kiše i drugih vremenskih uticaja. Gore - Tex je materijal koji će vas zaštititi a ujedno će i pustiti znoj da isparava. Vaš gornji dio #3 sloja mora imati kapuljaču da vam kiša ne bi padala niz vrat i tako vlažila vaše tijelo. Što se tiče donjeg dijela bilo bi poželjno da je od tankog ali ipak nepropusnog, toplog materijala. Nikako ne nosite obične pantalone jer može doći do problema ako bude jako hladno ili jako toplo.

planinarenje nationalpark unaGlava, ruke i prsti

Ove djelove tijela je bitno zaštititi kako na hladnijem tako i na toplijem vremenu. Koristite kape, rukavice i čarape zavisno od vremenskih uslova po kojim planinarite. Kada je toplo važno je zaštititi tijelo tankim slojem odjeće jer lako možete izgoriti. Kada je hladno koristite  kape koje ne propuštaju vjetar.

Planinarske pantalone

Postoje razne vrste planinarskih pantalona. Za vruće ljetnje dane koristite one tanke koje propuštaju znoj, a za zimu koristite deblje vodotporne hlače. Pantalone pružaju veću zaštitu od šorca tako da nećete imati problema sa kukcima.

Planinarski šorc

Kratke pantalonehlače služe za ljetnje izlete. Ne pružaju nikakvu zaštitu od kukaca ili vremena, zato se i ne preporučuju. Uglavnom samo pokrivaju vaše intimne djelove tijela i služe za čuvanje ključeva i mobitela.

(http://planinarenje.ba)

 

Nemate pravo da postavite komentar