20
Sat, Apr

U svijetu

Smješten u udaljenim sjeveroistočnim krajevima peruanske zadivljujuće Kordiljere Blanke, Alpamajo je jedna od najslikovitijih i najpopularnijih planinarskih destinacija u zemlji.

Smješten u udaljenim sjeveroistočnim krajevima peruanske zadivljujuće Kordiljere Blanke, Alpamajo je jedna od najslikovitijih i najpopularnijih planinarskih destinacija u zemlji.

003 alpamayo

Njegov prepoznatljiv oblik, masivni ledeni zidovi i vrh ističu se na horizontu i mogu se vidjeti sa mnogih drugih vrhova u opsegu. Uprkos tome planina je bila relativno nepoznata sve do prvih pokušaja da se dođe na vrh 1950-ih.
Tokom sezone, bazni kamp Alpamajo može biti prilično krcat i grupe često moraju da čekaju svoj red da se popnu na planinu. Uprkos tome, manje od polovine penjača uspješno stiže do vrha zbog težine i izloženosti glavnih ruta.


Zbog svoje udaljene lokacije, do Alpamaja se može doći samo pješke. Najpopularnija ruta je da pratite tradicionalnu stazu Santa Kruz.
U istraživanju iz 1966. koje je sproveo njemački časopis Alpinismus, grupa stručnjaka za planinarenje je Alpamajo proglasila za „Najljepšu planinu na svijetu“.


002 alpamayoUprkos svom karakterističnom obliku, Alpamajo se nije pojavio na prvoj mapi Kordiljera Blanke, koja je napravljena 1932. godine.
Prvi pokušaj penjanja na vrh dogodio se 1951. godine kada se francusko-belgijska ekspedicija, predvođena penjačem Klod Koganom, popela preko sjevernog grebena.

Međutim, kasnije je otkriveno da je ekspedicija stigla samo do manjeg vrha, a ne do pravog.
Prvi uspon na sam vrh dogodio se šest godina kasnije, 20. juna 1957. godine, kada je tim njemačkih planinara preko istog sjevernog grebena stigao na vrh planine.
Staza Ferari, koji se danas najčešće koristi, prvi je popela grupa italijanskih alpinista 1975. godine.

Nemate pravo da postavite komentar