14
Fri, Jun

Planinarenje

Februara 19-og, Karl Eglof završio je teški zamah ka najvećem vrhu Amerike, planini Akonkagva od skoro 7000 m, za 7 sati i 55 minuta! Jedina pokretačka snaga za ovaj izazov bili su mu energetski gelovi i štanglice.

Februara 19-og, Karl Eglof završio je teški zamah ka najvećem vrhu Amerike, planini Akonkagva od skoro 7000 m, za 7 sati i 55 minuta! Jedina pokretačka snaga za ovaj izazov bili su mu energetski gelovi i štanglice.

Stojeći na vrhu i udišući razrijeđen vazduh, gledajući vrhove Anda u oblacima, Eglof je shvatio da ima vremenski jastuk potreban da obori rekord u usponu-silasku na najvišem vrhu Zapadne hemisfere, postavljen tek 2 mjeseca ranije od strane poznatog planinskog trkača Kilijana Džorneta - ako požuri.

"Kilijan je skoro nepobjediv u spustu, tako da sam morao brže da se popnem kako bih imao šansi za uspjeh" kazao je Eglof.

eglof4

I uspio je. Eglof se spustio niz planinu, putem dugim 50 milja za 11 sati i 52 minuta, skoro sat brže od Džornetovog spusta!

Ovo nije prvi put da je Eglof oborio neki od Džornetovih rekorda. 13-og Avgusta 2014, nekoliko dana nakon što je poveo grupu planinara na najveći vrh Afrike, Uhuru na Kilimandžaru, oborio je Džornetov rekord star 4 godine. Prije pokušaja ovog poduhvata, lokalni vodiči rugali su se Eglofu i odbijali da mu pomognu u oboranju rekorda. Eglof se popeo na vrh Uhuru od 5894 m.n.v. i sišao za nevjerovatnih 6 sati i 42 minuta - 32 minuta brže nego Džornet!

Nakon trke, osoblje nacionalnog parka Kilimandžaro izdalo je Eglofu potvrdu njegovog rekorda, što ga čini zvaničnim.

"Bio sam zabrinut da li će rendžeri htjeti da ovjere moj rezultat, pošto niko neće vjerovati da jedan mali David može pobijediti Golijata kao što je Kilijan!" rekao je Eglof.

eglof2Pa, ko je ustvari ovaj nevjerovatno brzi planinski trkač?

Karl Eglof (33) je profesionalni planinski vodič iz Kvita, glavnog grada Ekvadora. Njegov rekord na Akonagvi je ustvari treće uspeće na taj vrh za svega 8 dana! Popeti se ovaj vrh je izuzetno teško i zahtijeva velike pripreme. Obično se ide sa iskusnim vodičima i čitav put traje 4 dana, dok za oporavak ponekad treba i do mjesec dana, zbog velike promjene nadmorske visine i ogromnog fizičkog napora!

Dva dana prije rekordnog poduhvata na Akonagvi, Eglof je poveo grupu od 6 planinara na najveću tačku Amerike, među njima i njegovu djevojku Adrijanu. Na samom vrhu, Karl ju je zaprosio. Naravno, rekla je da :)

Redakcija PUTOKAZ-a

Nemate pravo da postavite komentar