21
Fri, Jun

Planinarenje

U svijetu planinarenja i alpinizma i danas postoje zanatlije koje ručno izrađuju čizme.

U svijetu planinarenja i alpinizma i danas postoje zanatlije koje ručno izrađuju čizme.

Mnogi od ovih zanatlija vode posao koji je u njihovoj porodici i do 5 generacija, i provešće nedjelje posvećenog rada kako bi napravili savršene planinarske čizme. Ovdje ćemo pokazati nekoliko poznatih firmi, neke proizvode stotinu komada godišnje, a neke i do pola miliona! Njihove čizme koštaju i do 1000 dolara!

cizma6 pitlimer

 - PIT LIMER I SINOVI
Broj proizvedenih parova (godišnje) : 200 do 225
"Ja sam peta generacija obućara, i mislim da niko u mojoj familiji nije nikada bio nagovaran da se bavi ovim poslom" kaže Pit, koji se pridružio porodičnom poslu odmah nakon srednje škole 1970.
Danas Limerovi proizvode čizme u serijama, završavajući pritom 2/3 jednog para čizama dnevno. Svaki dio se izrađuje ručno i skrojen je po obliku noge i želji naručioca. Uprkos cijeni od 700 dolara po paru, Limerovi su prebukirani i imaju narudžbine za narednih godinu i po. "Takva je situacija zadnjih 40 godina" kaže Pit.
Kada je riječ o izradi čizama, Limerovi preferiraju tzv Noreški stil izrade đonova, "Jednom kada stavite nogu u ovako izrađenu čizmu, one zadržavaju oblik vašeg stopla zauvijek!"

cizma3 esatoESATO
Broj proizvedenih parova (godišnje) : 110
Aleks Kovalenko je odrastao u Ukrajini gdje su svi u njegovoj porodici izrađivali cipele. Kada se sa familijom preselio u SAD 1998 godine, Kovalenko je našao posao kao obućar u firmi Esato, koju uzgred danas posjeduje (jedan je od troje zaposlenih).

"Naš prioret tokom izrade obuće je da se vaše noge osjećaju srećno!" kaže Kovalenko, koji provede oko 40 sati rada na jednom paru čizama, čija cijena može biti i 900 dolara.

Kako možete napraviti razliku između dobrih i vrhunskih čizama? Kovalenko kaže da se pažnja mora obratiti na boju! Generalno, što je koža tamnija ujedno je i kvalitetnija! Esato koristi "Krimp" kožu iz Norveške, gdje krave jednu isključivo organsku travu, kaže Kovaleko. "Rezultat je debela koža koja je nježna za vaše noge i stopala"

cizma1- DANER
Broj proizvedenih parova (godišnje) : više od 250.000, samo u ovoj godini!

Kompanija Daner snovana je davne 1932 godine, i tradiciju shvata vrlo ozbiljno.
Jedan čovjek je izuzetno zaslužan za razvoj i prepoznatljivost ove fime u čitavom svijetu! Njegovo ime je Alfredo Konteras. Od svoje devete godine bavio se obućarskim poslom u rodnoj Gvatemali. 1972 godine seli se u Portland (Oregon), da radi za Daner.

Od tada, Alfredo se uzdigao od običnog radnika koji je sjekao kožu, do inženjera za patente! Usput je kreirao legendarne Daner Mauntn Lajt čizme, čiji je gornji dio iz jednog dijela tako da je imao manje šavova, i samim tim bile su izdržljivije i otpornije na kišu i vodu. Još jedan Kontrerasov izum su laganija verzija Mauntn lajt čizama, sa patentiranim sistemom za lagano obuvanje.

cizma5 vaske- VASKE
Broj proizvedenih parova (godišnje) : oko pola miliona

Osnivač kompanije, amerikanac Vilijam Svejzi, 1965 otkupio je mašine iz jedne evropske fabrike za pravljenje obuće i počeo sa svojom linijom.

Prve čizme nosile su ime Vojadžer, kao i cijela kompanija koja je 1971 promijenila ime u Vaske (po tvrđavi Vaskez u Koloradu). Pola vijeka kasnije, Vaskeu je potrebno 4 časa da potpuno proizvede jedan par čizama u svojim azijskim fabrikama.

"Većina proizvodnog procesa odvija se u jednoj velikoj fabričkoj liniji, ali moderna Gore-Tex tehnologija koja se implementira u naše čizme radi se u posebnoj temperaturno-kontrolisanoj sobi" kaže Brajan Hal jedan od tehničkih direktora.

Mora se napomenuti da se u ovoj fabrici svaka čizma testira do najsitnijih detalja. Čizme se potapaju u bazen, kako bi se osiguralo da nema ni najsitijih propustanja vode. "Gledajući ovaj proces poslednjih 15 godina, male su šanse da dodje do greške u izradi naših čizama" kaže Hal.

Redakcija PUTOKAZ-a

 

Nemate pravo da postavite komentar