12
Fri, Apr

U svijetu

Novoizmjerena visina Mont Everesta je 8.848,86 metara što predstavlja nešto više od prethodnog mjerenja u Nepalu i za skoro četiri metra više od kineskog mjerenja.

Novoizmjerena visina Mont Everesta je 8.848,86 metara što predstavlja nešto više od prethodnog mjerenja u Nepalu i za skoro četiri metra više od kineskog mjerenja.

001 everest

Nova dogovorena visina zasnovana je na mjerenjima koje su izvršili Nepal i Kina, svaka država pojedinačno.

Nepal je poslao tim geodeta na vrh u maju 2019. godine, dok je Kina poslala tim ranije ove godine. To je bio prvi put da je Nepal samostalno izvršio takva mjerenja. Očekuje se da će nova brojka staviti tačku na kontroverzu oko tačne visine najviše tačke na svijetu.

Visina Mont Everest, koji se nalazi na granici između Kine i Nepala, dogovorena je nakon što su se geodete iz Nepala popele na vrh 2019. godine, a kineski tim je isto učinio 2020. godine.

Postojala je debata o stvarnoj visini vrha zbog zabrinutosti da bi se mogao smanjiti poslije velikog zemljotresa 2015. Potres je ubio 9.000 ljudi, oštetio blizu milion struktura u Nepalu i izazvao lavinu na Everestu u kojoj je poginulo 19 osoba.

 

Nije bilo sumnje da će Mont Everest ostati najviši vrh jer je drugi po visini, planina K2, niži za čak 237 metara i iznosi “samo” 8.611 metara.

Visinu Mont Everesta prvi je odredio britanski tim 1856. godine – 8.842 metra ali je najprihvaćenija visina 8.848 metara, što je utvrđeno istraživanjem 1954. godine.

Godine 1999, tim Nacionalnog geografskog društva je koristeći GPS tehnologiju došao do visine od 8.850 a kineski tim iz 2005. rekao je da je to 8.844,43 metra jer ne uključuje sniježnu kapu.

 

Tim planinara i geodeta nepalske vlade popeo se na Everest u maju 2019. i instalirao GPS i satelitsku opremu za mjerenje vrha i visine snijega na vrhu. Kineski predsjednik Si Đinping posjetio je Nepal kasnije te godine kako bi se dogovorili u vezi sa visinom. Anketni tim iz Kine je potom izvršio mjerenja u proljeće 2020, dok su sve ostale ekspedicije otkazane zbog pandemije koronavirusa.

- Ovo je prekretnica u istoriji planinarenja koja će konačno okončati debatu o visini, a sada će svijet imati jedan broj - rekao je Santa Bir Lama, predsjednik Nepalskog planinarskog saveza.

Kineska zvanična agencija Sinhua citirala je Sija, koji je rekao da su dvije strane posvećene zajedničkoj zaštiti životne sredine oko Everesta i saradnji u naučnim istraživanjima.

Nemate pravo da postavite komentar