14
Fri, Jun

Izvještaji sa akcija

Pješačka staza na Đinovom brdu iznad Cetinja, koja je izgrađena još u doba vladavine Kralja Nikole, danas je, zahvaljujući članovima Sportskog planinarsko kluba „Soko“, ponovo otvorila svoja vrata svim zaljubljenicima prirode.

Pješačka staza na Đinovom brdu iznad Cetinja, koja je izgrađena još u doba vladavine Kralja Nikole, danas je, zahvaljujući članovima Sportskog planinarsko kluba „Soko“, ponovo otvorila svoja vrata svim zaljubljenicima prirode.

Najmladji clanovi PK Soko presjekli vrpcu na Djinovom brduPlaninari PK Soko na Djinovom brduU dužini od 2,5km ona predstavlja pravi prirodni dragulj ovog kraja, koji je poslednjih par decenija bio prepušten zubu vremena, pa je zbog takvih okolnosti bila i nedostupna za korišćenje.

Na ideju članova pomenutog Kluba, u decembru mjesecu prošle godine počele su prve akcija na adaptiranju i sanaciji same staze, da bi se ona danas u potpunosti osposobila za ponovnu upotrebu. Višemjesečni radovi obuhvatili su uklanjanje otpada, saniranje teško prohodnih dionica, uklanjanje vegetacije i markiranje same staze, kao i postavljanje inventara i autentičnog putokaza. Na taj način je ova pješačka staza, stara više od jednog vijeka, dobila još jednu priliku da bude mjesto okupljanja svih zaljubljenika u prirodu, koji će tu nalaziti izvor svoje inspiracije.

Planinari PK Soko pjesackom stazom Djinovo BrdoPlaninari PK SokoDanašnjoj ceremoniji, koju je podržao Izviđački odred „Gojko Kruška“, prisustvovao je veliki broj građana Cetinja, kao i gostiju iz drugih crnogorskih gradova, a ista je obuhvatila i simbolično presijecanje vrpce, koje je bilo prepušteno najmlađim članovima Kluba.

Đinovo brdo, na kojem se nalazi ova pješačka staza opjevano je i „Gorskom vijencu“, ali za njega su bile vezane i mnoge anegdte od koji je većina do danas izumrla. Tim putem izumiranja bila je krenula i sama staza, koja seprentinama vodi do vrha, ali zahvaljujući članovima Sportskog planinarskog kluba „Soko“, ona je sa tog puta sklonjena. Na taj način su danas, adaptacija ove staze predstavlja poklon Kluba svim ljubiteljima prirode.

Cetinje PK SokoKao zaljubljenici u prirodu, članovi SPK „Soko“ većinu svog vremena provode na visokim planinana. Ali i pored toga oni nastoje da budu društveno korisni, pa na taj način iza sebe imaju veliki broj akcija koje za cilj imaju podizanje ekološke svijesti kod građana i afirmisanje planinarenja kao vida rekreacija kod omladine.

Sportski planinarski klub „Soko“ će i u narednom periodu nastaviti sa sličnim akcijama, kao i organizovanjem planinarskih tura u zemlji i inostranstvu, što predstavlja prioritet u njegovom radu.

Planinarski klub "SOKO"

Nemate pravo da postavite komentar