20
Thu, Jun

Aktuelno

Godina po godina, korak po korak, zakoračismo u treću godinu postojanja našeg Kluba.  Prije nego načinimo korak dalje, i postavimo osnove za godinu pred nama, ukratko ćemo se osvrnuti na dosadašnji pređeni put.

Godina po godina, korak po korak, zakoračismo u treću godinu postojanja našeg Kluba.  Prije nego načinimo korak dalje, i postavimo osnove za godinu pred nama, ukratko ćemo se osvrnuti na dosadašnji pređeni put.

Planinarski klub SokoPK SokoI kako je svaki pređeni put poput arhivskog zapisa koji se postepeno odmotava u vremenu, tako i svaki naš napredak tvori priču koja se polako vremenski otpliće.

Iako smo već u prvoj godini postojanja ostavili svojevrsan otisak na našem prirodnom pozorju, tokom druge godine, svojim stopama, utabali smo mnoge staze. Korak je postao sigurniji i vještiji, staze izazovnije i zahtjevnije, snovi i želje intenzivniji, a mi smo i dalje zadržali onaj početni zanos i žudnju za iznenađenjima, slobodom i ekstazom koja se mogla utoliti jedino sa svakom novom planinskom turom. Planina je za nas ujedno i sredstvo i cilj, i put i odredište.

PK Soko na vrhuDakle, nakon proslave prve godišnjice, pa sve do kraja 2014. godine, u tim jesenjim mjesecima koji donose kraće dane, mi nismo skratili naše maršute. Tempo naših akcija bio je usmjeren ka najvišim vrhovima prokletijskog i durmitorskog masiva, da bismo godinu završili sa nešto laganijim turama u centralnom i južnom dijelu zemlje, kao i organizovanjem ekološke akcije na Đinovom brdu, čime su praktično otpočeli prvi radovi na adaptaciji ove staze.

Kalendarsku godinu uokvirili smo i održavanjem Redovne godišnje Skupštine Kluba na kojoj su usvojeni Godišnji izvještaj o radu za 2014 godinu, ali i Finansijski izvještaj i Plan i program rada za 2015. Sjednica Skupštine imala je svečani karakter, pa smo tom prilikom uručili klupske zahvalnice fizičkim i pravnim licima koja su podržala naš rad, te smo svojim članovima podijeli klupske knjižice koje, uz ranije dodijeljene klupske majice, čine prepoznatljivu oznaku Kluba.

Otvaranje staze Djinovo brdoPočetak nove 2015. godine, za nas je predstavljao start novih avantura i doživljaja. Iz vikenda u vikend, nizale su se prave zimske ture koje su bitno obogatile naše iskustvo kretanja i boravka na planini u sniježnim uslovima, a kako je taj period ujedno i vrijeme održavnja brojnih kultnih planinskim manifestacija, nismo propustili priliku da budemo dio dobre energije koja prati ovakve događaje.

I kao što u planinama krećemo dobronamjerno i sa poštovanjem, kao prijatelj prijatelju, trudeći se da damo najbolje od sebe, tako nas i van planine prati taj osjećaj empatije i želje da se pomogne drugima. Sjednica Planinarskog kluba SOKOUpravo iz tog razloga organizovali smo humanitarnu šetnju sa ciljem prikupljanja finansijskih sredstava za liječenje naše male sugrađanke Marije. Vijest o njenom uspiješnom liječenju i oporavku nas je sve obradovala, a njena borba i iskustvo kao da su dali novu dimenziju životu, te učvrstila i nas same i pojačala naše strpljenje, hrabrost i izdržljivost.

Zimska tura PK SOKOSa dolaskom proljeća, iskoristili smo lijepe i tople dane kako bismo nastavili sa radovima na stazi na Đinovom brdu. Nakon višenedjeljnih aktivnosti čišćenja, markiranja, krčenja i uređenja staze, istu su otvorili naši najmlađi članovi. Na taj način, ne samo da smo vratili stari sjaj nekada omiljenom kraljevskom šetalistu, već smo ovom izletištu dali novu upotrebnu vrijednost, jer se ovom stazom danas rekreiraju naši brojni sugrađani i ljubitelji prirode.

Članovi našeg kluba, imali su posebnu privilegiju da obiđu monumentalnu Lipsku pećinu znatno ranije nego je ona otvorila svoja vrata radoznalim posjetiocima. Putem ove promotivne ture zavirili smo u svijet koje su stvorile kreativne sile zemlje i istovremeno osjetili čari igre pećinskog vjetra i tame.
PK Soko Visitorsko jezeroI naravno, kraj proljeća i početak ljeta proveli smo tamo gdje se najbolje osjećamo i najradije odlazimo – na planinama.

Ljetnji mjeseci, bili su za nas zov poleta ka novim akcijama, novim vrhovima i kanjonima. Demonstracija naše volje i entuzijazma rezultirala je velikim brojem planinskih tura, kanjoning avantura, ali i za nas karakterističnih noćnih uspona. Napor puta duh, lucidnost puta snaga jednaki su količini ljubavi, pažnje i energije koju smo utrošili ostavljajući za sobom još jednu uspješnu godinu.

Pred nama su novi koraci, koraci ka ostvarivanju nečeg boljeg i većeg. Takođe, pred nama su i novi zadaci i obaveze, novi izazovi i nova stremljenja za koja je potrebno vrijeme i snaga i volja. Kao mladi tim, sve ovo imamo, pa slobodno možemo reći da je pred nama život koji se u planini živi i van granica naše zemlje. Pred nama su nova prijateljstva i mnogo trenutaka koji, provedeni u prirodi, oduzimaju dah.

Planinarski klub "Soko"

Nemate pravo da postavite komentar