18
Thu, Apr

Izvještaji sa akcija

 

Rus Evgen Popov bio je najbrži u "Trail trčanju do Žlijeba" koje je održano u nedjelju u okviru manifestacije Zimski gušti na Orjenu.

 

Rus Evgen Popov bio je najbrži u "Trail trčanju do Žlijeba" koje je održano u nedjelju u okviru manifestacije Zimski gušti na Orjenu.

trailDesetak entuzijasta kojima je strast da trče planinarskim stazama i stazicama, makadamskim i šumskim putevima, su  uz čuvene serpentine preko Spila, stigli do sela Žlijebi u zaleđu Herceg Novog.

Popov je u ime domaćina, konobe Sikimića, proglašen  "Knezom od Spila", a kao nagradu dobio je bogatu domaću trpazu sa hranom i pićem, koju je, naravno, podijelio sa ostalim učesnicima.

“Bio je ovo izuzetan doživljaj, jer je staza prelijepa, organizacija odlična, a čaj koji sam probao poslije trke, najbolji je koji sam u životu pio”, kazao je Popov.

traill

Popov i nije imao jaku konkurenciju, jer se u Podgorici u isto vrijeme održavalo slično takmičenje, na koje je otišao najveći dio bokeljskih ljubitelja trčanja, kazao je Saša Kulinović. Zanimljivo je da su se neki prvi put oprobali u trail trčanju i da su kazali da će nastaviti da učestvuju u sličnim manifestacijama.

Nakon atraktivnog, ali zahtjevnog izlaska uz žlijebske serpentine (kanice), učesnici su u konobi uz zapaljen kamin i domaćinski ugođaj uživali u degustaciji raznih delicija, da bi ih zatim domaćin, Nikola Sikimić, odveo u obilazak ostalog dijela njegovog domaćinstva koje baštini nasljeđe gradnje u kamenu, po kome su čitavi Žlijebi i poznati. Program je zaokružen odlaskom do platoa crkve Sv. Nikole, smještenog na rubu litice, mjesta sa najboljim pogledom na ulaz u Boku Kotorsku.

“Žlijebi su selo koje još uvijek nije dovoljno turistički valorizovano”, navodi Željko Starčević direktor Agencije za razvoj i zaštitu Orjena. Vjeruje da će i manifestacija Selo Žlijebi – tradicija upotrebe kamena,u okviru  programa “Zimski gušti na Orjenu“ doprinjeti boljem upoznavanju sela  i njegovog predstavljanja gostima.

Saša Kulinović, ispred organizatora održanog trail trčanja, NVO „Orjen Outdoor i AK „Niskogorci“, najavljuje skoro formiranje lige trčanja, koja će između ostalih destinacija imati i Žlijebe.

(Vijesti/Foto: Slavica Kosić)

Nemate pravo da postavite komentar