20
Sat, Apr

Izvještaji sa akcija

Po tradiciji na isti datum kao i prošle godine , otisnuli smo se na Prokletije 3 dana .

Po tradiciji na isti datum kao i prošle godine , otisnuli smo se na Prokletije 3 dana .

Slobodni penjači Cetinje Alpinistički kluub13Slobodni penjači Cetinje Alpinistički kluub14Cilj ovog puta je bio Očnjak 2185 mnv , jedan od najzahtjevnijih vrhova na Prokletijama . Vrh koji zahtijeva alpinističku tehniku u zimskim uslovima . Ovo je još jedna u nizu avantura u kojoj je bilo planinarenja ,kampovanja (dvije noći) , alpinizma ,snowbordinga ... Prvog dana u 13h krećemo iz doline Grebaje . Cilj nam je da savladamo 800m visinsku razliku da bi na 1850mnv postavili kamp u podnožju Očnjaka .

Snijega na samom startu ima preko pola metra , ruksaci i oprema su težine od 20-27kg po osobi . Vuk i Dejan vuku još i bordove na kojima planiraju da se spušte sa 2000mnv . Temperatura vazduha u dolini -8 C . Početak je izuzetno težak , propada se u snijeg do 50cm .

Slobodni penjači Cetinje Alpinistički kluub15Slobodni penjači Cetinje Alpinistički kluub16Savladavamo veliki nagib ne osvrćući se na markacije , jer je i onako sve pod velikim snijegom . U 18h sižemo na 1850mnv gdje odlučujemo da postavimo kamp na jednom manjem uzvišenju na kojem nam ne prijete lavine i vjetrovi . Temperaturi na toj visini je -16 C , rukavice na smijemo da skinemo , jer brzo dolazi do promrzlina .

Šator ukopavamo iako nema vjetra ... Po ulasku u šator osjećamo olakšanje i ogromnu temperaturnu razliku , kuvamo tople napitke i spremamo se za spavanje . Tokom noći iako je napolju bilo izuzetno hladno , oko -20 C , nama je bilo veoma toplo i udobno . Budimo se u 7h ,spremamo doručak , topimo snijeg da bi dobili dovoljno vode za završni uspon , na koji kećemo u 10h .

Slobodni penjači Cetinje Alpinistički kluub17Slobodni penjači Cetinje Alpinistički kluub18Dan je idealan za penjanje , sunčano bez tračka vjetra , temperatura vazduha -16 C . Sa 1950mnv počinjemo sa alpinističkim penjanjem , na dužinu užeta postavljamo sidrišta , jer na tom prvom eksponiranom dijelu ima puno snijega i bojazni od lavine . Sve tako do grebenskog južnog dijela koji je veoma opasan , a za nas interesantan i ujedno alpinistički trening .

Tih završnih 100m smo istinski uživali u penjanju i prelijepim kadrovima koji su se ukazivali ... u 15h izlazimo na vrh , sunčano je , na vrhu se zadržavamo pola sata uživajući u pogledu . U 17h stižemo u kamp gdje nas čeka rasklopljen šator u kojem uz dobru hranu sabiramo utiske ..

Trećeg dana ustajemo u 9h pakujemo opremu i šator za povratak , a onda slijedi najinteresantniji dio za Vuka i Dejana kada staju na bordove i spuštaju se niz strme goleti sve do doline Grebaje . Učesnici avanture : Vuk , Dejan i Rajko.



Slobodni penjači Cetinje-Alpinistički klub

 

 

Nemate pravo da postavite komentar