08
Wed, Dec

Aktuelno

 

Već nekoliko dana, stanovnici podgoričkog naselja Zagorič imaju priliku da posmatraju novog komšiju koji odmara na krovovima kuća.

 

Već nekoliko dana, stanovnici podgoričkog naselja Zagorič imaju priliku da posmatraju novog komšiju koji odmara na krovovima kuća.

4Da rode ove godine iznenađuju pokazuje i podatak da pored ovog nesvakidašnjeg gosta, dvije mlade jedinke, najvjerovatnije u preletu, posjećuju obalu rijeke Morače, hraneći se dok ostatak vremena provode u okolini Duklje, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

1Prema saznanjima CZIP, ovo je prvi potvrđen podatak prisustva bijele rode (Ciconia ciconia) u glavnom gradu, obzirom da najstariji datira iz 1894. godine, kada ih je na Plavnici (Skadarsko jezero), evidentirao najpoznatiji balkanski ornitolog tog vremena Othmar Reiser, porijeklom iz Austrije. 

Ove godine na preletu preko Malog brda zabilježeno je osam jedinki, dok je prošle godine u kanjonu rijeke Cijevne takođe evidentirano jedno jato. Preleti su se vjerovatno dešavali i ranije, ali nije bilo potvrđenih nalaza obzirom da nisu postojale fotografije, te da su opisi nisu odgovarali ovoj vrsti već prije sivoj ili bijeloj čaplji.

2Crna Gora je zajedno sa Albanijom, zemlja sa najmanjim brojem roda u Evropi, iako za njih ima idealna staništa.

3"Razlog što nas rode zaobilaze jeste ljudski faktor, uništavanje gnijezda, uznemiravanje, ubijanje. Za Podgoricu, trebalo je da prođu 123 godine da bi se vratile rode, dok je Berane još 2012. godine imalo tu čast da ugosti prvi gnijezdeći par, koji je nakon četiri uspješne godine migracija za Afriku i nazad, nastradao. Sličnu sudbinu imao je i par iz Rožaja koji je gnijezdio na dimnjaku stare pilane, kada je jedna od roda nastradala usljed udara groma, ali je imala uspješno gniježđenje i zdravo potomstvo. Ove godine na iznenađenje ornitologa pojavile su se nove rode i to njih 20-aak, prvo u Nikšiću, kod tunela Budoš, a potom i u Bijelom Polju, Berenama, Pljevljima, a sada konačno i u Podgorici", saopšteno je iz CZIP.  

CZIP je, kako se dodaje, pokrenuo niz inicijativa za postavljanje platformi za gniježđenje kako bi sledeće godine omogućili oporavak populacije ove vrste.

"Prva takva inicijativa ove godine prihvaćena je od strane opštine Bijelo Polje, koja je finansirala izradu platforme, dok je kompanija CEDIS omogućila njeno postavljanje na stub rasvjete u dvorištu OŠ Pavle Žižić. Pored ove platforme zahvaljujući Elektroprivredi Crne Gore, prošle godine izrađena je i postavljena prva pilot platforma u Beranama u Polimskoj ulici, kao zamjena za postojeće gnijezdo koje je bilo u kontaktu sa kablovima, dok druga, čiju izradu je finansirala opština Berane, uz podršku CEDIS-a treba biti postavljena u narednom periodu", navodi se u saopštenju.

Vijesti