19
Fri, Apr

Aktuelno

Društvo splavara "Triftar" iz Đurđevića Tare i Nacionalni park "Durmitor" u petak su sproveli akciju čišćenja korita rijeke Tare, obala i priobalja.

Društvo splavara "Triftar" iz Đurđevića Tare i Nacionalni park "Durmitor" u petak su sproveli akciju čišćenja korita rijeke Tare, obala i priobalja.

taraNemjerljiv doprinos dali su i dvojica volontera državljani Australije, Duško i Milan, čije je porijeklo iz Bosne i Hercegovine.

Njih sedmorica na petokomornom gumenom splavu sa platformom, punih osam sati veslali su, gazili rijeku, zaranjali u vodu, peli se na drveće i sakupljali sve što se godinama formiralo jer ovakve aktivnosti odavno nije bilo.

tara3"Bilo je automobilskih guma, djelova odjeće i obuće i raznog drugog smeća koje smo sakupljali i lagerovali na platformi splava, počev od splavišta do Radovan luke gdje smo sve to deponovali na obali, na poziciji do koje može doći kamion. Nijesmo se štedjeli. Ni nas trojica iz parka, ni dvojica raftera "Triftara", a naročito dvojica volontera koji su u Australiji angažovani kao spasioci na plažama. Nevjerovatno spremni momci i do fanatizma posvećeni da se posao obavi", ispričao je "Vijestima" rendžer Radomir Pavlović i dodaje da je sada na tih 30 kilometara toka "Suze Evrope" otpad skoro stoprocentno uklonjen.

tara1Direktor NP "Durmitor" Tomo Pajović najavljuje narednih dana još jednu takvu akciju kako bi sav otpad bio uklonjen.

2617a7ac7f120bc02cbbf68a6e2f13f8"Ranije smo planirali da ovaj posao obavimo, ali pošto nemamo naše čamce, čekali smo pogodan trenutak. Uslovi, koji su se u petak ispunili, bili su da se kod splavara ukaže slobodan termin i da vodostaj Tare odgovara realizovanju akcije. Zato upućujem zahvalnost "Triftaru" odnosno Goranu i Milu Lekoviću koji imaju takav splav i nijesu se štedjeli na ovom poslu, ali ne znam zašto nije bilo drugih splavarskih i rafterskih društava koja su nedavno kroz medije ukazivali na ovaja problem", kazao je Pajović i dodao da će se u ponedjeljak kamionom Komunalnog preduzeća iz Žabljaka prikupljeni otpad sa Radovan luke transportovati na gradsku deponiju.

Goran Leković kaže da su pozvana i druga rafterska društva ali se nijesu priljučila akciji.

Apeluje na sve koji se kreću na čamcima ili su na drugi način prisutni na Tari da ne za sobom ne ostavljaju smeće i čuvaju ovu jedinstvenu prirodnu vrijednost.

Vijesti

 

Nemate pravo da postavite komentar