25
Thu, Apr

Zanimljivosti

Nekada je na ovom mestu, na litici Aurora visokoj 40 metara, stajala mala drvena koliba.

Nekada je na ovom mestu, na litici Aurora visokoj 40 metara, stajala mala drvena koliba.

Lastavicje gnijezdoLastavicje gnijezdo2Ovo je priča o magičnom dvorcu u Gaspri na Krimu. Originalna struktura građevine koja se nalazila na ovom mjestu bila je mala drvena koliba koja je izgrađena po nalogu ruskog generala oko 1895. godine.

Međutim, drvena koliba je mijenjala vlasnike, pa je tako nakon nekoliko godina od izgradnje prešla u posjed carskog ljekara A. K. Tobina da bi uskoro ponovo promijenila vlasnika i prešla u ruke barona Jozefa fon Štigela. On je srušio originalnu strukturu i zamijenio je dvorcem u neogotskom stilu kojiLastavicje gnijezdo3 na ovom mjestu stoji i dan-danas. 

Iako se arhitektonski klasifikuje kao dvorac, nije u pitanju dvorac u pravom smislu te riječi. Lastavičje gnijezdo nije bilo izgrađeno za odbranu, već više za pokazivanje i bez Lastavicje gnijezdo4praktične namjene.

Čim ugledate ovaj dvorac, teško je da se ne divite njegovoj strukturi. Sagrađen je na ivici litice s djelovima balkona i dvorišta koji se protežu izvan stijena, bukvalno viseći u vazduhu.

Cijeli dvorac izgleda kao da bi svakog momenta mogao da se sruši u more.Lastavicje gnijezdo5 S druge strane, kad je 1927. godine region pogodio snažan zemljotres, Lastavičje gnijezdo je uspješno preživjelo iako je na stijeni na kojoj je izgrađen napravljena ogromna pukotina. 

Zbog toga je Lastavičje gnijezdo bilo zatvoreno više od četiri decenije.

Renoviranje zgrade je započeto 1968. godine kako bi mogao da se osposobi za život ili makar za posjetioce. 

Velika betonska ploča je postavljena u litici kako bi se sanirala pukotina nakon zemljotresa.

Italijanski restoran je 1975. godine otvoren u zamku, a zahvaljujući inspirativnom izgledu njegove zidine su korišćene za setove brojnih sovjetskih filmova.

Nacionalna geografija

Nemate pravo da postavite komentar