27
Sat, Apr

Zanimljivosti

Osnovan 1887. godine, Tongariro je bio prvi nacionalni park na Novom Zelandu i četvrti u svijetu.

Osnovan 1887. godine, Tongariro je bio prvi nacionalni park na Novom Zelandu i četvrti u svijetu.

TongariroTongariro2Dva puta je imenovan za područje Svjetske baštine UNESCO, zbog prepoznatljivosti kulture Maora i vulkanskog područja. Nacionalni park Tongariro se nalazi u centralnom dijelu Sjevernog ostrva, jedno od dva glavna ostrva koja čine Novi Zeland. Najbliža mjesta su Turangi, Nacionalni park i Ohakune. 

Tri andezitska vulkana nalaze se u srcu parka – planine Tongariro, Ngauruhoe i Ruapehu koje su južna granica vulkanske zone Taupo. Ngauruhoe je karakterističan i po tome što ima još dva naziva -  Orodruin i planina Dum (iz filma Gospodari prstenova). Vulkanske aktivnosti u zoni su počele prije 2 miliona godina, i u toku su i danas. Tongariro4Ruapehu i Ngauruhoe su dva najaktivnija Tongariro3vulkana na svijetu. 1995. i ponovo 1996. godine, Ruapehu je proradio na spektakularan način, šaljući oblake pepela, paru i plašt snega sa debelim filom pepela okolnim šumama i poljima.

Činjenica da su vulkani aktivni ne sprječava ljude da skijaju niz padine i planinare do kratera. Kontrolni sistem omogućava rano upozorenje prilikom erupcije. Najpoznatiji dio parka je Planinski prelaz Tongariro, staza duga 12 kilometara koja počinje u razbarušenom pašnjaku, a zatim se penje pored litica od lave i glečerskih morena do podnožja Ngauruhoea. Krateri koji se puše, stara lava koja protiče i termalna jezera čine nezaboravan doživljaj za šetače. 

Tongariro5Staza Planinski prelaz Tongariro, sa oko 70.000 izletnika svakog leta, pruža fenomenalan pogled na vulkanski pejzaž, jezero Taupo i planinu Taranaki. Na vrhu prelaza, staza se pruža pored Crvenog kratera, koji je i dalje aktivan. Sa druge strane, niz strminu, su meke vulkanske padine, Plavo jezero, Smaragdno jezero sa parom koja se podiže oko njega. Za vrijeme kiše, sve je prepuno pare i izgleda prilično pakleno, na čudno lijep način. Možete odabrati i mnogo kraće staze koje vode do vodopada i fascinantnih vulkana. 

Ako volite skijanje i snowboarding, uživaćete u oblastima planine Ruapehu - Whakapapa i Turoa. Oni koji ne skijaju mogu da se opredijele za sanke za više osoba ili jednostavno da uživaju u spektakularnom pogledu sa vrha. Ski sezona obično počinje u julu i često traje do kasnog proljeća. Rijeka Tongariro savršena je za rafting, jer najmanje tri brzaka obećavaju uzbudljivo putovanje. Ribare oduševljavaju pastrmke kojih obilato ima u potocima i rijekama u okolini parka. Tongariro6

U selu Whakapapa možete odsesti u kampovima, a tu su i hoteli i moteli. Najluksuzniji smještaj u parku je istorijski Bayview Chateau Tongariro. Rezervacije su potrebne u jeku sezone. Različiti tipovi smještaja mogu se naći i oko gradova Turangi, sela Nacionalni park i Ohakune.

 Iako je priroda u parku fascinantna, postoje i ozbiljna pitanja u vezi sa zaštitom životne sredine. Ekosistem parka je pretrpio užasne gubitke zbog uvođenja stranih vrsta: pacova koje su donijeli prvi Maori, lasica, zečeva, australijskih oposuma i mačaka koje su doneli Evropljani. Domaće ptice, koje su evoluirale milionima godina, danas preživljavaju samo u malom procentu. Ptica kiwi, koja ne može da leti, je voljeni simbol Novog Zelanda, a skoroda je izumrla u divljini, jer joj lasice proždiru jaja i mlade.

Tongariro je ekstremno mjesto prepuno iznenađenja, mjesto za istraživanje i pamćenje. Od polja biljaka do šuma, od mirnih jezera do pustinja, visoravni i aktivnih vulkana -  Tongariro ih ima sve.

Virtualni grad

Nemate pravo da postavite komentar