25
Thu, Apr

Aktuelno

Od 2015. godine u Crnom moru je pronađeno oko 60 brodova, koji otkrivaju djelić 2.500 godina pomorske istorije.

Od 2015. godine u Crnom moru je pronađeno oko 60 brodova, koji otkrivaju djelić 2.500 godina pomorske istorije.

BrodNakon trogodišnjeg terenskog istraživanja, u okviru  pomorskog arheološkog projekta u Crnom moru, otkriveno je 60 nevjerovatno dobro očuvanih brodova iz srednjovjekovnog, rimskog, vizantijskog i drevnog grčkog perioda, koji potvrđuju ono što istoričari znaju o drevnoj trgovini i izgradnji brodova.

Brod2Projekat je počeo 2015. godine i nije bio prvobitno preusmjeren na pronalaženje drevnih brodova, već na mapiranje dna Crnog mora kako bi više naučili o promjeni okruženja u ovom području i oscilaciji nivoa mora. 

Prošle godine pronađeno je 44 olupina koje otkrivaju pomorsku istoriju dugu 2.500 godina. 

Tokom posljednjeg terenskog istraživanja, koje se nedavno završilo, ekspedicija je otkrila još jednu seriju brodova.

Tim je koristio naprednu lasersku tehnologiju skeniranja i fotogrametrije kako bi napravili zadivljujuće 3D fotografije.

Brodovi su ostali u tako dobrom stanju zbog uslova na određenim dubinama bez kiseonika, navodi se u saopštenju. Mnogi brodovi na dnu stoje s podignutim jarbolima, spremnim kormilima i nedirnutom robom.

Za pomorske istraživače koji kažu da nisu vidjeli ništa slično ranije, ovo je rudnik zlata, jer brodovi sadrže artefakte za koje su mnogi istraživači samo čuli ili pročitali. 

Nemate pravo da postavite komentar