05
Thu, Oct

U svijetu

Planina Roraima je prirodna granica koja se nalazi između tri različite države: Venecuela, Brazil i Gvajana.

Planina Roraima je prirodna granica koja se nalazi između tri različite države: Venecuela, Brazil i Gvajana.

Planina Roraima1Planina Roraima8Njihove granice su masivne 400 metara visoke, izuzetno strme litice koje se često nalaze iznad oblaka stvarajući iluziju “Ostrva u oblacima”.

Vrh planine je ravan kao ploča, a na tu ravnicu se mogu popeti samo najiskusniji penjači, ili uporni šetači koji se odluče na zaobilaznicu, stazu koja je postavljena kao rampa. Ovaj put obično traje oko dva dana.

 

Planina Roraima se smatra jednom od najstarijih (poznatih) geoloških formacija na svijetu, a procjenjuje se da je stara čak 2 milijarde godina. Gotovo svakodnevna kiša koja pada na planinu stvorila je jedinstven ekosistem koji uključuje nekoliko endemskih vrsta (kao što su neke biljke mesožderke), a također i neke od najviših vodopada na svijetu.

Planina Roraima7

Planina igra veliku ulogu u mitovima i folkloru naroda koji žive na ovom području. U zapadnoj kulturi, planina je stekla svoju slavu kroz roman Conan Doyla, Izgubljeni svijet (1912), a čak je poslužila i kao inspiracija za popularni Pixarov animirani film “UP” iz 2009. godine.

(pixelizam.com)

Nemate pravo da postavite komentar