28
Sun, Apr

U svijetu

Geolog iz Izraela pronašao dno 'izgubljenog okeana' koji je nastao prije 340 miliona godina, mnogo prije nego što je stvoren Atlantik.

Geolog iz Izraela pronašao dno 'izgubljenog okeana' koji je nastao prije 340 miliona godina, mnogo prije nego što je stvoren Atlantik.

001 najstarija kora okeana

Prema novoj studiji na dnu istočnog Sredozemnog mora nalazi se najstarija okeanska kora na svijetu.

Dr Roi Granot sa Univerziteta Ben-Gurion u Negevu u Izraelu otkrio je da je okeanska kora koja se skrivala u morskim sedimentnim vodama možda bila dio drevnog okeana Tetis, navodi se u saopštenju univerziteta.

Granot vjeruje da je kora od 60.000 kvadratnih milja takođe mogla da se formira u vrijeme kada su Zemljine kopnene mase formirale superkontinent Pangea.

Uz korišćenje magnetnih podataka, Granot i njegov istraživački tim analizirali su strukturu kore u basenu i otkrili da stijene karakterišu magnetne pruge, obilježje okeanske kore koja se formirala na srednje-okeanskom grebenu, navodi se u saopštenju. Kako se magma na osi srednjeokeanskog grebena hladi, magnetni minerali u novoformiranim stijenama poravnavaju se u pravcu Zemljinog magnetnog polja.

Vremenom, promene u orijentaciji polja se bilježe na dnu okeana, stvarajući jedinstveni „bar kod“ koji daje vremensku oznaku kada se kora formirala.

002 najstarija kora okeana„Koristim oblik ili iskrivljenost ovih magnetnih anomalija da bih ograničio vrijeme formiranja kore i otkrio da je nastala pre oko 340 miliona godina“, napisao je Grano u studiji.

„Pretpostavljam da se ova okeanska kora formirala duž sistema širenja Tetis, što implicira da je okean Neotetis nastao ranije nego što se mislilo, vjerovatno tokom spajanja superkontinenta Pangea.

Okeanska kora ima veliku gustinu, što dovodi do toga da se relativno brzo reciklira nazad u Zemljin omotač u zonama subdukcije, navodi se u saopštenju. To znači da je većina kore stara manje od 200 miliona godina - znatno mlađa od mase koju je pronašao Grano.

Okean Tetis je bio nekadašnje tropsko tijelo slane vode koje je postojalo tokom većeg dijela mezozojske ere. Odvojila je superkontinent Laurazije, koji je sada Severna Amerika i dio Evroazije koji leži sjeverno od alpsko-himalajskih planinskih lanaca, kao i Gondvanu, koja predstavlja današnju Južnu Ameriku, Afriku, poluostrvo Indiju, Australiju, Antarktik i one Evroazijske regione južno od planinskog lanca.

Nemate pravo da postavite komentar