20
Sat, Apr

U svijetu

Visoko u Švajcarskim Alpima, na visini od 3.571 metara, nalazi se najviša izgrađena konstrukcija na svijetu, podignuta davne 1937. godine.

Visoko u Švajcarskim Alpima, na visini od 3.571 metara, nalazi se najviša izgrađena konstrukcija na svijetu, podignuta davne 1937. godine.

alpiU pitanju je čuvena Sfinga opservatorija na vrhu Jungfarujoch. Ova građevina smatra se vrhom Evrope, ali je i omiljeno stecište ljubitelja avanturističkih putovanja.

Prije 15 godina UNESCO je ovaj kraj proglasio svjetskom kulturnom baštinom i ovo je bio prvi primjer da je neki krajolik Alpa dobio ovakav značaj i priznanje. Sfinga opservatorija je mjesto okupljanja naučnika, ali i velikog broja turista koji uživaju u panoramama sa vidikovca platforme opservatorije.

Brojne terase oko nje omogućuju fascinantan pogled od 360 stepeni, a možda najveću zabavu turistima, ipak, predstavlja put do ove alpske Sfinge.

Sfinga na Alpima najviša izgrađena konstrukcija na svijetu ŠvajcarskaU podnožju planine, tačnije, u njenom tunelu, nalazi se lift koji vodi turiste direktno do same opservatorije. Na prizemlju je i ulaz u ledenu pećinu, takođe atraktivnu turistima, tako da svako ko krene put Sfinge uživa u čarima nekoliko alpskih atrakcija.

Malo je poznato da na ovom mjestu nastaju brojna i vrlo važna otkrića iz oblasti meteorologije, fizike, astronomije, a najviše projekti koji umnogome doprinose borbi za očuvanje životne sredine.

Prostor opservatorije namijenjen naučnicima obuhvata dvije laboratorije, meteorološku stanicu, dvije terase namijenjene sprovođenju eksperimenata, astronomsku i meteorološku kupolu. U okviru opservatorije nalazi se i kolosalni teleskop prečnika 76 cm. Do podnožja planine vodi sto godina stara pruga na čijem se kraju nalazi železnička Jungfraujoch stanica, sa titulom najviše u Evropi (3.454 m).

Ledena pećina izdubljena je u obodu glečera i prepuna zabavnih skulptura, pre svega životinja i poznatih evropskih građevina. Na opservatoriji se nalazi i restoran namenjen turistima.

 

Nemate pravo da postavite komentar