16
Tue, Apr

U svijetu

Željeznička mreža Švajcarske sačinjena je tako da omogućava obilazak svih djelova ove zemlje na veoma lak, brz i komforan način.

Željeznička mreža Švajcarske sačinjena je tako da omogućava obilazak svih djelova ove zemlje na veoma lak, brz i komforan način.

AlpiAlpi2Prvi voz u Švajcarskoj krenuo je 01.01.1901, a danas je ovo jedan od prepoznatljivih brendova ove zemlje.

Vozovi su udobni, čisti i impresivno tačni, a željezničke stanice su uvijek u centru grada i zbog ovoga su masovno korišćeni od strane stanovnika Švajcarske i turista.

Posebno interesantni za turiste su panoramski vozovi koji saobraćaju na posebno atraktivnim Alpi4rutama, sporiji su od redovnih linija i ono što je najljepše-imaju posebno kreirane Alpi3vagone sa ogromnim staklima pa je pogled na inače božanstvene predjele, još atraktivniji.
Najspektakularniji način da upoznate Alpe je vožnja ekspresnim vozom od grada Hur u Švajcarskoj, do grada Tirano u Italiji. Ovaj voz je poznatiji kao "Bernina Ekspres". Tokom putovanja proći ćete kroz neopisive pejzaže, glečere i prizore. Ova ruta je 2008. godine uvrštena u svjetskuAlpi6 baštinu, jer ima preko 190 mostova, 55 tunela i sa najvećom nadmorskom visinom od 2253 Alpi5metara.  Postoje dvije linije na ovoj ruti, Albula koja je izgrađena u periodu između 1898. i 1904 godine, i druga linija Bernina izgrađena u periodu između 1908. i 1910. godine. 

Prva linija polazi iz grada Hura, prolazi dolinu pored ijreke Rajne, preko spiralnih mostova i tunela savladava visinu od 400 metara za samo 5 km razdaljine. Nakon svih prepreka voz stiže do odredišta, grada St. Moritz. Alpi8
Druga linija prelazi put između posljednje stanice Albula linije i italijanskog grada Tirano. Alpi7Glečeri i ogromni vrhovi Alpa su ono što ćete imati priliku da vidite, nakon čega će voz stići na stanicu "Bernina Diavolezza" odakle gondolama možete osvojili Diavolezza vrh. Prolazeći kroz male gradiće ovog italijanskog govornog područja, i brojna jezera usput, odmah poslije granice Švajcarske sa Italijom voz pristaje u grad Tirano i tu završava svoje putovanje.
Turistima je omogućeno da kupe proizvod koji se zove Swiss Travel Pass i on omogućavaAlpi9 neograničen broj vožnji Alpi10vozom, brodom, autobusom i gradskim prevozom na broj dana na koji je Pass kupljen (3, 4, 8 ili 15 dana). Takođe omogućava popust od 50% na vožnje uspinjačom i još besplatan ulaz u preko 480 muzeja. Kada ga kupite u bilo kojoj od SBB kancelarija (Švajcarska Federalna Železnica), nije potrebno ništa posebno uraditi prije ulaska u bilo koji voz, ne treba vam nikakva rezervacija za voz u danima trajanja pass-a, niti je potrebno da je bilo gdje poništite, potrebno je samo da ga pokažete kondukteru u vozu kada se to od vas traži. 
Jedino je potrebno da uđete u ispravnu klasu voza. Postoji otprilike jednak broj vagona za putnike prve i druge klase i ukoliko ne uđete u ispravnu klasu ili ukoliko nemate kartu, plaćate kaznu po “flat” tarifi od 80CHF. A razlika u kvalitetu među klasama nije posebna (dok cijena jeste), u suštini u drugu klasu idu đaci, studenti, porodice, a u prvu klasu uglavnom poslovni ljudi.

Dnevna doza geografije

Nemate pravo da postavite komentar