26
Fri, Apr

U svijetu

 

Ovaj gejzir kao da nije s naše planete – izgleda gotovo nestvarno i izbacuje snažne mlazove vode u veličanstvenim bojama duge...

 

Ovaj gejzir kao da nije s naše planete – izgleda gotovo nestvarno i izbacuje snažne mlazove vode u veličanstvenim bojama duge...

leteci gejzirleteci gejzir1Smješten na parčetu privatne zemlje u Nevadi, Leteći gejzir, kako ga nazivaju, jedna je od najvećih atrakcija ove Američke države. 

Iako biste na prvi pogled pomislili da je samo priroda mogla da stvori ovakav fenomen, do njegovog nastanka je, zapravo, došlo zahvaljujući ljudskoj ruci. 

Neobični gejzir, iz kog voda kulja oko 1.5 metar, nalazi se na oko 500 metara od auto-puta, međutim mnogi stanovnici Nevade ni ne znaju da postoji jer nije otvoren za turiste. 

leteci gejzir3leteci gejzir4Prije nego što je poprimio ovako neobičan izgled, gejzir je bio samo običan bunar koji su ljudi slučajno izbušili 1916. godine. Nakon nekog vremena, vruća voda počela je da šiba iz pukotina bunara na površinu, uprkos pokušajima radnika da je zaustave. 

leteci gejzir5leteci gejzir6Godine 1964. još jedan neuspjeli pokušaj kopanja bunara stvorio je dvije nove bušotine iz kojih je takođe počela da šiklja vruća voda, a konstantna vlažnost i visoka temperatura pogodovale su razvoju minerala koji su se vremenom slagali jedan preko drugog i stvorili prelijepa raznobojna uzvišenja.

Naime, kalcijum-karbonat i travertin miješaju se s vodom koja se prenosi gejzirom i boje je na zapanjujući način.Ono što oduševljava su boje koje konstatno mijenjaju u zavisnosti od spoljašnje temperature i godišnjeg doba.

Tokom godina razloženi minerali su se taložili i napravili "skulpturu" visine 5 metara. Ubrzo se i voda raširila na skoro 40 bazena ukupne površine od 30 hektara.

U njima su već počeli da se razvijaju ekosistemi sa malim ribama i pticama kojima prija topla voda. 

Iako se ova atrakcija nalazi na privatnom posjedu i nije otvorena za turiste, ipak ju je moguće obići u dogovoru sa vlasnikom, uz prikladnu novčanu naknadu.

 

Nemate pravo da postavite komentar