24
Wed, Apr

U svijetu

Poznata i kao „rijeka koja izvire u raju“, pravog imena Cano Cristales, jedna je od najljepših rijeka na svijetu.

Poznata i kao „rijeka koja izvire u raju“, pravog imena Cano Cristales, jedna je od najljepših rijeka na svijetu.

rijeka dugine boje2rijeka dugine boje4Nalazi se u Nacionalnom parku i biološkom rezervatu nedaleko od grada La Macarena u Kolumbiji. Dugačka je oko 100 km, široka oko 20 metara i zaista je jedinstveno biološko čudo.

Većim dijelom godine ne razlikuje se mnogo od ostalih rijeka jer je njeno korito prekriveno zelenim lišajevima koji su u potpunosti vidljivi kroz kristalno čistu vodu. 

rijeka dugine boje5rijeka dugine boje8Međutim, svake godine u periodima između suvog i mokrog razdoblja, zahvaljujući algama, rijeka procvjeta u živoj eksploziji boja. Jedinstvena biljka, koja nosi naziv Macarenia clavigera postane briljantno crvena, tako da kombinacije žutog i zelenog pjeska i ove biljke daju neverovatne kombinacije svih mogućih nijansi.

Za vrijeme kolumbijske kišne sezone, voda nabuja i preduboka je za rast Macarenia clavigera-e, jer joj je potrebno mnogo sunca da bi postala crvena i da bi bujala. Za vrijeme sušne sezone, vode je jako malo i ne može podržati bujan rast svog raznovrsnog biljnog života. Ali u nekoliko sedmica od septembra do novembra, ova rijeka se pretvori u vibrirajuću živu dugu.

 

Nemate pravo da postavite komentar