14
Fri, Jun

Sport
Veslanje je sport koji pozitivno utiče na čitav organizam, a najbolje na spremnost za podnošenje velikih napora, i gdje se ravnomjerno razvijaju sve mišićne grupe.
Veslanje je sport koji pozitivno utiče na čitav organizam, a najbolje na spremnost za podnošenje velikih napora, i gdje se ravnomjerno razvijaju sve mišićne grupe.
kajak putokazputokaz veslanjeVeslanje je sport gdje se, za razliku od drugih sportova, najviše vremena provodi u čamcu na vodi, bez obzira da li je to rijeka, jezero ili more. Kao jedan od fizički najzahtjevnijih sportova, pruža jedinstven osjećaj na treningu, posebno u ranim jutarnjim časovima prije nego što grad oživi. To je takođe i timski sport, pa je kao preduslov uspješnog timskog rada bitna disciplina.


Rowing putokazVeslači su osobe koje svoje kako profesionalne tako i rekreativne sportske aktivnosti ne mogu da zamisle van prirodnog okruženja. S obzirom na to da je početkom 19. veka održana prva univerzitetska veslačka regata u Engleskoj, veslanje je jedan od sportova koji se najviše vezuje za univerzitet i studente. Za većinu sportova može se reći da razvijaju određenu grupu mišića - noge ili ramena, ili neku specifičnu sposobnost kod čovjeka - brzinu ili snagu.


veslanjem do zdravljaSa veslanjem to nije slučaj jer se podjednako razvijaju i aktiviraju sve grupe mišića i tijelo počinje da funkcioniše kao skladna cjelina. Istovremeno, veslanje iziskuje sposobnost da se izdrži napor u dužem vremenskom periodu, pošto neke veslačke trke traju između 6 i 8 minuta. Specifično kod veslača jeste i to da se posebno razvijaju mišići srca i povećava se kapacitet pluća. Veslači su sportisti sa jakom kondicijom, spremni i sposobni da u dužim intervalima podnesu velike fizičke napore.

Nemate pravo da postavite komentar