19
Fri, Apr

U svijetu

Poznata kao “Oko Sahare”, Richat Struktura ili Guelb er Richat je stjenovita kupola koja se izdvaja od ostatka pustinjske teksture.

Poznata kao “Oko Sahare”, Richat Struktura ili Guelb er Richat je stjenovita kupola koja se izdvaja od ostatka pustinjske teksture.

oko sahare11oko sahare1Nalazi se u Sahari u zapadno-središnjem dijelu Mauritanije, u blizini Ouadane.

Okruženo hiljadama kilometara kvadratnih gotovo bezizražajanom pustinjom, Oko Sahare je lako vidljivo iz svemira. Ova jedinstvena geološka formacija popularna je još od najranijih svemirskih misija kada su je astronauti primjetili i uporedili sa bikovim okom.

Oko Sahare je zapravo niz koncentričnih, blago eliptičnih krugova, a njegov promjer iznosi između 40 i 50 km. Sedimentna stijena koja se nalazi u središtu kupole datira još iz kasnog Proterozoik doba, odnosno od prije 2.5 milijarde godina, dok je pješčenjak (pješčar) oko rubova star oko 480 miliona godina.

Iako su neki naučnici tvrdili da je Oko Sahare nastalo kao posljedica udara vanzemaljskog objekta, kao što je asteroid, ovakve tvrdnje nikada nisu dokazane. S druge strane, nedavna studija je zaključila da je struktura nastala usljed erozije koju su stvorile niske temperature hidrotermalnih voda, te da struktura zahtijeva posebnu zaštitu i detaljniju istragu.

 

Nemate pravo da postavite komentar