26
Fri, Apr

U Crnoj Gori

Ukoliko bi turisti, zainteresovani za geografiju Crne Gore, potražili na Internetu informaciju o najvišim planinama u zemlji, dobili bi različite i kontradiktorne podatke, ne samo o imenima vrhova, već i o njihovoj nadmorskoj visini.

Ukoliko bi turisti, zainteresovani za geografiju Crne Gore, potražili na Internetu informaciju o najvišim planinama u zemlji, dobili bi različite i kontradiktorne podatke, ne samo o imenima vrhova, već i o njihovoj nadmorskoj visini.

Bobotov kukzla kolataZvaničan podatak o najvišem crnogorskom vrhu uzalud bi tražili i u nacionalnom Zavodu za statistiku MONSTAT, u čijem posljednjem godišnjaku piše da dva vrha - Bobotov kuk i Maja Rosit imaju istu visinu i nalaze se na 2.522 metra nadmorske visine.

Zla Kolata ili Bobotov kuk

Međutim, na nekoliko različitih internet adresa, kao zvanično najviši vrh navodi se Bobotov kuk, sa visinom od 2.523 metra na Durmitoru, dok na drugim stoji da je, ipak, najviša Zla Kolata na Prokletijama, sa nadmorskom visinom od 2.534 metra.

Na onlajn enciklopediji Wikipedija, zainteresovani bi, ipak, našli drugačije podatke.

Bobotov kuk 1

“Najviši vrh Crne Gore je Zla Kolata na Prokletijama sa nadmorskom visinom od 2.534 metra. Jedan od najpoznatijih vrhova Crne Gore je Bobotov kuk na planini Durmitor, koji se nalazi na visini od 2.523 metra”, navodi se u dijelu posvećenom geografskim podacima Crne Gore.

Bobotov kuk: Prema čitankama najviši vrh u Crnoj Gori

zla kolata1

Ni crnogorskim građanima ne bi bilo sve jasno kada bi podatke tražili od MONSTAT-a: u njihovom Godišnjaku za 2011. godinu, osim Bobotovog kuka i vrha Maja Rosit koji se vode pod istom visinom, nigdje se ne pominje vrh Zla Kolata.

“U Godišnjaku se nigdje ne tvrdi da je Bobotov kuk najviši planinski vrh. Naziv tabele je - Planine i planinski vrhovi preko 1800 metara”, objasnili su iz MONSTAT-a njihove podatke.

durmitor zabljak Do 2007. mjerilo se u Beogradu

To baš i ne odgovara istini, jer se u istogodišnjoj publikaciji iste institucije - “Crna Gore u brojkama 2011”, piše da su najviši planinski vrhovi Bobotov kuk na Durmitoru i Maja Rosit na Prokletijama koje, prema informacijama MONSTAT-a, imaju istu nadmorsku visinu 2.522.

“Vijestima” su u MONSTAT-u saopštili da su te podatke dobili od Uprave za nekretnine, odakle je novinaru rečeno da do 2007. nije postojala zvanična institucija koja se u Crnoj Gori bavila kartografijom.

“U skladu sa Zakonom o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, Uprava za nekretnine se, pored ostalih poslova, bavi i kartografskim. Sve do donošenja ovog zakona 2007. godine nije postojala zvanična institucija u Crnoj Gori koja se bavila kartografijom, pa su se u tu svrhu koristili podaci Vojnogeografskog instituta iz Beograda”, kazali su iz Uprave.

U odgovorima dostavljenim “Vijestima”, nije navedena visina Zle Kolate, za koju mnogi smatraju i vjeruju da je najviši vrh u Crnoj Gori.

zla kolata2

“Podaci u vezi s najvišim vrhovima u Crnoj Gori nalaze se na topografskoj karti 1:25000, koju je izradila Uprava za nekretnine i prema kojoj je visina Bobotovog kuka 2.523, Maje Rosit 2.524, a Dobre Kolate 2.528. Uprava za nekretnine realizuje projekat laserskog skeniranja cjelokupne teritorije Crne Gore u cilju izrade preciznijeg digitalnog modela terena gustine 1 tačka na 1 metar kvadratni, po čijem će se završetku, sredinom godine, utvrditi i još precizniji podaci o visinama pomenutih najviših vrhova i da li ima razlika”, objasnili su iz Uprave.

Udžbenici “proglasili” pobjednika

I u udžbenicima geografije za deveti razred osnovne škole, učenici tog razreda mogu naći podatak da je Kolata najviša tačka u Crnoj Gori, dok za Bobotov kuk piše da je najviši vrh Durmitora.

Iz Planinarskog saveza tvrde da je Bobotov kuk, ipak, najviši vrh u Crnoj Gori. Predsjednik tog saveza Luka Mitrović objasnio je da se vrhovi Maja Rosit, Zla i Dobra Kolata nalaze na samoj granici sa susjednom Albanijom, da su njihove padine dijelom u susjednoj zemlji, zbog čega se, kako je kazao, ne mogu računati kao najviši vrhovi Crne Gore.

Pogled na tri najveća vrha - Zlu i Dobru Kolatu i Maju Rosit

“Za najviši vrh države uzima se onaj koji je čitav na teritoriji te zemlje. Zla Kolata je nezvanično proglašena najvećim vrhom, međutim po međunarodnim standardima i pravilima koja se koriste u planinarstvu, najveći vrhom smatra se onaj koji se čitavom svojom površinom nalazi na teritoriji jedne zemlje”, objasnio je on.

Iako ima onih koji negiraju i odbacuju podatak da je Bobotov kuk krov Crne Gore, kako je kazao Mitrović, taj podatak je validan.

(Milica Novaković/Vijesti)

 

 

Nemate pravo da postavite komentar