23
Tue, Apr

U Crnoj Gori

Rumija je planina u Crnogorskom primorju, između Skadarskog jezera i Barskog polja.

Rumija je planina u Crnogorskom primorju, između Skadarskog jezera i Barskog polja.

Rumija1Građena je od paleozojskih i mezozojskih naslaga.

Na Rumiji postoje mnogi vrhovi, od kojih je najviši visok 1593 m. Od planine Sutorman na sjeverozapadu dijeli je prevoj Sutorman (844 m), kojim prolazi put Bar - Virpazar. Po sredini grebena je duboki prevoj Bijela Skala (903 m.) preko kojeg vodi put od Bara za Gornje Šestane.

Sjeveroistočna strana Rumije je oskudna vodom, dok na jugozapadu im više izvora i tri rječice: Željeznica, Bunar i Međurječ.

RumijaNekada je Rumija bila pod gustom šumom, a danas se samo ponegdje vide djelovi listopadnih i borovih šuma. Na njoj su prostrani pašnjaci. Na padinama Rumije ima manjih naselja.

Mjesto na Rumiji je kultno mjesto Jovana Vladimira i tu je iznošen krst svetog Vladimira prema drevnoj tradiciji koja datira iz vremena prije velike šizme, kada hrišćanstvo nije bilo podijeljeno na istočno i zapadno. Iako na tom prostoru živi pravoslavno stanovništvo, i katolici, a kasnije i muslimani, nastavili zajednički da nose taj krst. Ovo je primjer ekumenizma koji traje hiljadu godina, značajan sa kulturološkog i istorijskog aspekta.

 

Nemate pravo da postavite komentar