19
Fri, Apr

Ostali sportovi

Grupa naših pilota je po ugledu na alpske zemlje, došla na ideju da organizuje online takmičenje u slobodnom preletu.

Grupa naših pilota je po ugledu na alpske zemlje, došla na ideju da organizuje online takmičenje u slobodnom preletu.

ParaglajdingOsnovna ideja koja je podstakla organizatore je promocija paraglajdinga i popularizacija discipline Cross country (slobodni prelet). Htjeli smo da izjednačimo šanse pilota koji ne lete na svjetskim letilištima, gdje se lakše postižu velike disnace, pa smo posle javne rasprave vođene na društvenim mrežama i domaćim paraglajding forumima odredili pravila takmičenja. Pravila su poznata, ali da ih ponovimo:

Važe se samo letovi napravljeni na teritorije Srbije, po čemu je takmičenje i dobilo ime.

Paraglajding2Broj preletenih kilometara se množi sa koeficijentom težine leta, koji je za pravolinijski ili cik-cak let 1.0, za trougao 1.2, za FAI trougao 1.4.
Broj koji se dobije se množi sa hendikep koeficijentom koji je za EN-A krila 1.4, EN-B 1.25, EN-C 1.2, EN-D 1.1 i konačno CCC 1.0
Boduje se 10 najboljih letova svakog pojedinca, a predvidjena je posebna nagrada za pilota sa najvećim brojem letova koji imaju preko 12 bodova.

Paraglajding4Piloti Nebojša Rosić i Ivan Zornić su kao administratori takmičenja pripremili sve uslove za realizaciju takmičenja. Uspostavili saradnju sa administratorima portala XC Globe (www.xcglobe.com) i pripremili neophodnu dokumentaciju.

Piloti imaju obavezu jedino da na svoj profil, po završenom letu, uploaduju track log. Rezultati se automatski računaju, a zbirni poredak će biti dostupan svakog trenutka na linku koji će administratori blagovremeno objaviti.

Paraglajding 3Očekujemo da će se mnogi piloti češće odlučivati da krenu na prelet zato što će imati u vidu da svaki let može donijeti bolju poziciju na listi. Mnogi letovi koji su bili skraćivani zbog otežanog retransporta, sada bi mogli postati duži. Pored toga, očekujemo da pilote koji dosad nisu učestvovali na takmičenjima, privučemo na ovaj način da posjećuju ista, zato što se na taj način XC najbolje uči, a ujedno se prave solidne distance.

Nije izostala ni reakcija naših najboljih pilota, reprezentativaca koji su podržali takmičenje i najavili učešće. Piloti: Zoran Petrović Gugi, Predrag Dudić, Vladimir Baćanin su već na spisku prijavljenih takmičara. Pilot Miroslav Marjanović Mirče je prihvatio obavezu blagajnika. Pravila su propisala kotozaciju od 1000.00 dinara koja će se koristiti isključivo za kupovinu majica i nagrada za najbolje.

Planirano je da se po završetku takmičenja, ukoliko vremenske prilike dozvole, napravi još jedno letačko druženje, gde ćemo proglasiti pobjednike i dodijeliti nagrade najboljima.

Prijavljivanje za učešće na takmičemju je do kraja decembra 2016. godine. Administratori su za vreme pripreme takmičenja sproveli anketu među srpskim pilotima i 58 pilota je pokazalo interesovanje za učešće na takmičenju. Dva dana po početku prijavljivanja 22 pilota je već popunilo formular za registtaciju.

Svi zainteresovani piloti mogu da pročitaju pravila takmičenja ovdje [ http://www.skyvortex.com/IznadSrbije2017/IznadSrbije2017_pravila.pdf ] i da se prijave preko obrasca za registraciju [ https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfzE_dpoeUgApqLaCuV2i1LuU3IWkj003DGQIJHHBHONBwH7w/viewform ].

 (http://paraglidingserbia.rs)

 

Nemate pravo da postavite komentar