24
Wed, Apr

Ostali sportovi

Kanjoning je vrsta avanturističke aktivnosti koja je uzela maha tek prije nekoliko godina.

Kanjoning je vrsta avanturističke aktivnosti koja je uzela maha tek prije nekoliko godina.

Kanjoning1KanjoningKanjoning (engl.Canyoning) je rekreacija na otvorenom koja predstavlja spuštanje niz rječne klisure (kanjone ).

Za razliku od drugih sportova kao što su rafting, kajak ili hidrospid, Kanjoning se izvodi pješice bez upotrebe kanua ili gumenih čamaca.

Praktikuje se u vodama  kanjona koje su hiljadama godina brusile stene i na svom putu pravile bazene, virove, brzake i vodopade. Tiha rijeka se pretvara u pjenušavu bitku stene i vode. Nailazimo na niz vodopada, manjih kaskada i brčkanja u plavim virovima. Pogled na ovaj prizor čini jedinstven doživljaj.

S obzirom da ne traži veliku fizičku pripremu, kanjoning kao sport i zabava razvijao se brzo. Širom svijeta pokazano je da ga mogu praktikovati svi, bilo da imaju 7 ili 77 godina. Kanjoning moze biti prava avantura za Vas! Od opreme se koristi statičko uže koje se postavlja na vodopadima, karabineri , pojasevi, šlem i ronilačko odijelo koje je u većini slučajeva potrebno. Pomoću ronilačkog odijela, nećete osjetiti hladnoću vode i moći ćete da se prepustite u potpunosti andrenalinskom uživanju. 


Kanjoning2Tehnika spuštanja

Putevi su podijeljeni u dvije kategorije : vodeni i suvi, i to djelimično određuje vrstu opreme koja se koristi. U svakom slučaju uvijek se spusta niz rijeku/kanjon (nikada obrnuto), koristeći užad, gde je mogućne skakanje i ronjenje. Tvorci ove aktivnosti bili su speleolozi, prvi istraživači planina, kotlina i pećina.

Kanjoning kroz kanjon NevidioOkruženje u kojem se obavlja ova aktivnost po samoj svojoj prirodi je negostoljubivo (mada ne spada u ekstremne sportove ). To je zato što reka teče kroz uske klisure duboko urezane u stene, sa jakim vertikalnim vodopadima, čime se sprečava povlačenje u nazad ili izlazak iz kanjona u bilo kojem trenutku .

Ovaj sport je nužno izvoditi u grupama, koje obično uključuju 4 do 6 osoba .

Uz pravu obuku i tehniku je moguće bezbedno izvoditi ovaj spot uživajući istovremeno u prirodnim lepotama i uzbudljivom spuštanju niz vodene tokove.

Oprema

  • Ronilačko odelo
  • Nepotopivi prsluk
  • Vezovi iz alpinizma
  • Vodo-otporna užad
  • Cipele za pešačenje ili za rafting
  • Ranac
  • Vodo-otporna posuda
  • Kaciga za speleologiju ili alpinizam

Kanjoning kroz kanjon Nevidio nas

Sigurnost 

Kanjoning može biti opasan. Izlazak sa strana kanjona je često nemoguć pa je silazak jedina mogućnost. Zbog udaljenosti i neprisupačnosti mnogih kanjona, spasavanje može biti veoma teško i može zahtevati nekoliko sati ili nekoliko dana.

Visoki vodostaj/poplave 

Kanjoni sa dosta vode mogu biti takođe i zahtijevati posebne tehnike spuštanja sa užadima za bezbjedno putovanje. Postoji mogućnost naglog podizanja vodene površine zbog planinskih kiša ili otvaranja brana sto takođe ovaj sport ubraja u opasnije sportove.

Kanjoning TaraHipotermija i hipertermija 

Održavanje optimalne tjelesne temperature moze biti veoma teško u ovoj disciplini. U suvim djelovima kanjona, zbog toplotne iscrpljenosti može doći do hipertermije i dehidracije tako da je neophodno zaštititi se adekvatno od sunčanih zraka. Hipotermija može biti ozbiljna opasnost u bilo kom kanjonu koji sadrži vodu, za vreme bilo kojeg doba godine. Ronilačka odijela mogu da umanje tu opasnost u velikoj meri, ali u slučaju loše procene posljedice mogu biti fatalne.

Uski kanjoni

Veoma uski prolazi predstavljaju jedan od problema za sportiste. Veoma često su primorani da ovakvu prepreku prevaziđu penjanjem u vis, gdje je prolaz nesto veći što iziskuje dodatni napor na neodređeno vrijeme ali i mogućnost zaglavljivanja u slučaju neuspjeha.

Nemate pravo da postavite komentar