12
Fri, Apr

Ostali sportovi

Grupa hrabrih i izdržljivih plivača preplivala je Mrtvo more od Jordana do Izraela, što je prvi takav zabilježeni poduhvat. 

Grupa hrabrih i izdržljivih plivača preplivala je Mrtvo more od Jordana do Izraela, što je prvi takav zabilježeni poduhvat. 

Plivanje preko jezera organizovala je organizacija EcoPeace s namjerom da podigne svijest da se najdublja svjetska depresija svake godine smanjuje za oko jedan metar.

Dvadeset šest ekstremnih plivača iz cijelog svijeta, opremljeni specijalnim maskama zbog izuzetno visokog saliniteta vode, preplivalo je Mrtvo more za sedam sati.

Udaljenost od obale do obale iznosi samo 15 kilometara, ali visok nivo soli u vodi čini normalno plivanje gotovo nemogućim. Mrtvo more je deset puta slanije od Sredozemnog, što znači da tijela plutaju na površini i da su zaroni nemogući.

"Bilo je teže nego što sam očekivao", rekao je 40-godišnji Španac Semjuel Moran.

“Najgora je vrlo irtantna kombinaciija Sunca i osjećaja soli na koži. Sve vrijeme imate utisak da gorite", rekao je Moran i priznao da je nekoliko puta poželio da odustane.

Kim Čejmbers s Novog Zelanda rekla je da je preplivavala ekstremne dionice u svim krajevima svijeta, ali da je ovo bio jedinstveni napor.

"Čak i nekoliko kapi vode osjeti se kao kisjelina u očima, a gutljaj može da bude fatalan", rekla je.

Na Mrtvo more izlaze Izrael, Jordan i palestinska područja, a s 400 metara ispod nivoa mora, smatra se najdubljom depresijom na svijetu. Stručnjaci upozoravaju da bi moglo da presuši do 2050. godine.

Gidon Bromberg, direktor EcoPeacea za Bliski istok, rekao je da je plivanje organizovano "kao globalni poziv na spas tog fascinantnog mora".

Isušivanje Mrtvog mora počelo je 60-ih godina prošlog vijeka kada su Izrael, Jordan i Sirija zbog navodnjavanja počeli da mijenjaju tok rijeke Jordan, njegovog glavnog izvora.

Od tada je nivo vode u Mrtvom moru pao za 40 metara, rekao je hidrolog Ješjeli Jozef. Razne kompanije takođe su crpile vodu kako bi iskoristile morske minerale, naročito u medicinske svrhe.

"Mrtvo more nestaje jer smo poremetili ravnotežu vode, a kad kažem 'mi', mislim na Izrael, Jordan i Siriju", rekao je Jozef.

Dodao je da su zbog loše političke klime između tih zemalja šanse za postizanje dugoročnih rješenja izuzetno male.

Izrael i Jordan potpisali su mirovni sporazum 1994, ali su odnosi ovih država ostali zamrznuti, dok je Sirija upala u građanski rat. Jozef kaže da Izrael sebi može da priušti da ne uzima vodu jer je unaprijedio postupke desalinizacije, dok u Jordanu to nije moguće.

"Nema pravog rješenja. Možda možemo da se dogovorimo o usporavanju, ali i to je vrlo teško", istakao je. 

Nemate pravo da postavite komentar