01
Sat, Oct

Aktuelno

 

Mrtvo more, slano jezero na Bliskom istoku, je ozbiljno ugroženo jer se nivo vode smanjuje za čitav metar godišnje, navodi grupa za zaštitu životne sredine "EcoPeace Middle East."

 

Mrtvo more, slano jezero na Bliskom istoku, je ozbiljno ugroženo jer se nivo vode smanjuje za čitav metar godišnje, navodi grupa za zaštitu životne sredine "EcoPeace Middle East."

 

Mrtvo moreKrivac za to je ljudski faktor. "Nije da jedna država "kažnjava" Mrtvo more, prije će biti da to radi čitav region", kazao je fotograf Moric Kustner koji je bio u toj oblasti u februaru da radi na serijalu "Umiruće Mrtvo more".

Mrtvo more se puni iz prirodnih izvora koji ga okružuju, kao što je rijeka Jordan. Ali , negdje od šezdesetih godina prošlog vijeka, izvori vode su počeli da se preusmjeravaju.

Izrael je tako izgradio cjevovod kako bi raširio snabdijevanje države vodom iz tog izvora. Industrija ekstrakcije minerala je još jedan od razloga opadajućeg nivoa vode, navode eksperti.

Minerali u Mrtvom moru su hvaljeni zbog terapeutskih svojstava i često se mogu naći u kozmetičkim i drugim konzumerskim proizvodima.

Mrtvo more Naravno, tu je i problem tople i suve klime koja otežava jezeru da se obnavlja.

Prošle godine, Izrael i Jordan su potpisali ugovor vrijedan 900 miliona dolara u pokušaju da se stabilizuje nivo vode u Mrtvom moru. Predviđa građenje kanala od Crvenog mora do Mrtvog mora kako bi obje države imale snabdijevanje vodom, ali i da mogu da upumpavaju potrebnu vodu u Mrtvo more, što je negdje oko 300 miliona kubika vode godišnje.

Mrtvo more je i dalje vrlo popularno turističko mjesto i ljudi iz čitavog svijeta dolaze da plivaju u slanoj vodi.

To jezero je jedno od najslanijih vodenih površina na svijetu sa salinitetom od 34 procenta. Zbog proteklih dešavanja, jezero je sve slanije.

Ranije u novembru, 30 maratonaca plivača iz raznih zemalja svijeta koji su htjeli da upozore na opadanje nivoa vode, su preplivali dio jezera. Nosili su maske za lice da bi zaštili oči i usta, ali je jedan od plivača kasnije svoje iskustvo opisivao kao "kiselinu koja gori oči".

"Nije to više okruženje dobro za ljude. Postalo je previše slano i ako okusite vodu iz Mrtvog mora, nije više ukus soli, već ukus otrova", naveo je Kustner.