25
Sun, Feb

Aktuelno

U kompleksu budućeg turističkog rizorta Portonovi  u Kumboru,   nedavno je posječeno nekoliko   alepskih borovova  ( Pinus Halepensis)  starih preko 60 godina.

U kompleksu budućeg turističkog rizorta Portonovi  u Kumboru,   nedavno je posječeno nekoliko   alepskih borovova  ( Pinus Halepensis)  starih preko 60 godina.

rsel2559657.JPG.crop displayInvestitor je kompanija Azmont Invesments.

Uz obrazloženje da će na tom mjestu biti glavni ulaz  turističkog kompleksa, a da se stabla ne uklapaju u projekat, lokalna uprava je prije godinu i po odobrila sječu borova, uz uslov da se izvrši supstitucija drugim biljkama koje bi bile posađene na nekoliko lokacija u gradu.

Vrijednost tog  sadnog materijala koji se stoji od stabla bibera, eukaliptusa, čempresa, bora, masline i mimoze   je 5.000 eura.

Borove u Kumboru sadili su pripadnici JNA polovinom prošlog vijeka, na mjestu gdje je bila kasarna - Orjenski bataljon.

Copy of FRA 857800 1080x675

Kompleks površine 241.695 kvadrata  prije četiri godine na tenderu je u 90-ogodišnji zakup dobila Naftna kompanija Azerbejdžana - State oil company of Azarbaijan Republic (SOCAR),  odnosno Azmont Investments sa obavezom  izgradnje turističkog naselja sa pratećim sadržajima, hotela One&Only, rezidencijalnog kompleksa, sportskih terena , bazena,  trgovina i marine sa 250 vezova.

Vrijednost projekta je 650 miliona eura.

Na mjestu budućeg turističkog kompleksa bio je veoma bogat park u kome su se isticale palme vašingtonije  (Washingtonia filifera), zasađene između dva svjetska rata.

Dio palmi sađenih na  obali, na kojoj je planirana gradnja,  presađene su  prije dvije godine u unutrašnjost kompleksa. 

Svojevremeno je urađena i taksacija  svih biljnih vrsta u kompleksu Portonovi.

(Vijesti)

 

Nemate pravo da postavite komentar