19
Fri, Apr

Planinarenje

Najviša planina na Antarktiku, Mount Vinson, uzdiže se 4.892 metra iznad nivoa mora.

Najviša planina na Antarktiku, Mount Vinson, uzdiže se 4.892 metra iznad nivoa mora.

001 vinsonPlanina Vinson je jedna od poslednjih otkrivenih i istraženih “Seven summits”- 7 najviših vrhova na sedam svjetskih kontinenata.

Mount Vinson je dio Sentinel lanca planina Elsvort, u blizini ledene police Ronne. Iako je planine Elsvort iz vazduha uočio američki avijatičar Linkoln Elsvort 1935. godine, trebalo je čekati sve do 1960-ih da ljudi počnu da istražuju i da se penju  planine u ovom reonu. U decembru 1966. i januaru 1967. godine jedna grupa iz Američke antarktičke planinarske ekspedicije, koju je predvodio Nikolas Klinč, popela se na planinu Vinson i po prvi put stigla do njenog vrha.

 

Postoji još pet visokih planina u istoj oblasti kao i Mount Vinson - sledećih pet najviših vrhova na kontinentu Antarktike - koji zajedno sačinjavaju Vinsonov masiv. Ovaj masiv je dobio ime po Karlu Vinsonu, američkom predstavniku iz Džordžije koji je služio u Kongresu od 1935. do 1961. Vinson je bio snažan zagovornik istraživanja Antarktika.

 

Iako se iz tehničke perspektive nije teško popeti na planinu Vinson, hladne temperature i udaljena lokacija planine čine ga izazovnim usponom. Većina penjača ide takozvanim „normalnim putem“ uz glečer Branscomb, što u prosjeku traje 10 dana. Usponi se obično vrše tokom decembra i januara. U toku ljeta na Antarktiku, kada je sunce napolju 24 sata dnevno, temperature se kreću oko -20°C.

 

Izvor: National Geographic

Nemate pravo da postavite komentar