23
Tue, Apr

Aktuelno

 

Poznati crnogorski naučnik Dragan Hajduković obratio se pismom novom predsjedniku Vlade Crne Gore, Dušku Markoviću u kojem je apostrofirao da je nedopustivo novo obezvređivanje prostora u Crnoj Gori, kao i ubijanje svake šanse za razvoj i kvalitetan život građana.

 

Poznati crnogorski naučnik Dragan Hajduković obratio se pismom novom predsjedniku Vlade Crne Gore, Dušku Markoviću u kojem je apostrofirao da je nedopustivo novo obezvređivanje prostora u Crnoj Gori, kao i ubijanje svake šanse za razvoj i kvalitetan život građana.

clanak 1Skadarsko Jezero park river 14fOvo je drugo pismo Hajdukovića Markoviću, ali na prvo pismo novi premijer nije odgovorio.

Pismo Dragana Hajdukovića prenosimo u cjelosti:

Gospodine Markoviću

Koliko god da ste prezauzeti morali ste do sada odgovoriti na moje prethodno pismo od 30 novembra 2016; to što nijeste odgovorili nije bitno zbog mene, nego zbog Crne Gore i hitnosti i značaja pitanja koja sam postavio.

U ovom pismu ću se koncentrisati na već započeti građevinski projekat gradnje luksuznih vila za tržište u srcu Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Da Skadarsko jezero ne doživi što i BudvaKao Predsjednik Vlade bi morali znati da nigde na kugli zemaljskoj  nijesu građene luksuzne vile za tržište u srcu nekog nacionalnog parka; nacionalni park je svetinja svuda u svijetu, sem u Crnoj Gori. Naš Nacionalni park Skadarsko jezero je nažalost prvi svjetski primjer dosad neviđene vrste primitivizma, samovolje i bezobzirnog koristoljublja građevinske mafije, koja sasvim sigurno ne bi mogla raditi to što radi bez saučesništva vlasti. Dobro znate da od luksuznih vila za tržište u Nacionalnom parku korist neće imati ni građani ni država; korist će imati jedino privilegovani tajkuni koji  prodaju vile  po desetostruko većoj cijeni od cijene izgradnje. Takav tajkunski način „korišćenja“ teritorije je u zadnjih 15 godina doveo do divljačkog i Vama dobro poznatog građevinskog razaranja i rasprodaje crnogorske obale, dakle do trajnog obezvređivanja teritorije i neprocjenjive ekonomske štete sadašnjim i budućim generacijama.

SkadarskoNedopustivo je da Nacionalni park Skadarsko jezero doživi sudbinu Budve; nedopustivo je novo obezvređivanje prostora u Crnoj Gori i ubijanje svake šanse za razvoj i kvalitetan život građana. Zbog toga zahtijevam da po hitnom postupku, najkasnije do 30. decembra 2016 godine Vaša Vlada donese odluku o devetomjesečnoj zabrani bilo kakve gradnje na teritoriji Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Kao dio te odluke mora se suspendovati građevinska dozvola za izgradnju takozvanog „Porto Skadar Lake“.

U devetomjesečnom periodu uz pomoć Evropske Komisije (the European Commission) i njenog Direktorata za okolinu (Directorate-General for Environment) treba preispitati sadašnju strategiju korišćenja Skadarskog jezera.

Najbolja, davno predložena strategija korišćenja Skadarskog jezera je, da uz podršku zelenih i društveno odgovornih investicija i donacija, postane evropski ekoturistički raj a time i  izvor blagostanja države i svih njenih građana. Tajkunska strategija divljačkog razaranja i rasprodaje teritorije je tajkunima već donijela milijarde eura, a građanima i državi nepopravljivu štetu; to nije strategija razvoja nego strategija drskog uništavanja, pljačke i obezvređivanja našeg prirodnog bogatstva sto će, ako se odmah ne zaustavi, državu i građane dovesti u stanje trajne ekonomske okupacije i siromaštva.

(Vijesti)

 

Nemate pravo da postavite komentar